Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Zvýšení úrokových sazeb zdraží hypotéky

Růst-urokovych-sazeb-hypoteky

Zvýšení úrokových sazeb zdraží hypotéky

Publikováno 4. 2. 2022

Česká národní banka ve čtvrtek dle očekávání opět přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb. Základní sazba vzrostla o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. To je nejvyšší hodnota od roku 2002 a čtvrté zvýšení základní úrokové sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. To vše bude mít za následek opětovné zdražení hypoték.

ČNB zvýšením úrokových sazeb reaguje na rostoucí inflaci, která by se měla dostat v prvním čtvrtletí letošního roku až ke hranici 10 procent.

Rychlý růst úrokových sazeb má za následek především zdražování hypotečních úvěrů. Kdo bude v letošním roce žádat o hypotéku, může očekávat nabídku se sazbou kolem pěti procent. Stejně tak ti, kterým bude v letošním roce končit fixace, a dosud si nezajistili novou úrokovou sazbu. V obou případech vzroste kvůli vyšším sazbám měsíční splátka o tisíce korun.

Za rok 2021 si lidé půjčili od bank a stavebních spořitelen na bydlení téměř 380 miliard korun, což je oproti roku 2020 nárůst o 70 procent. Částka navíc nezahrnuje refinancované úvěry. 

Pro letošní rok se vzhledem k růstu úrokových sazeb, zpřísnění pravidel ČNB pro poskytování hypoték a vysokým cenám nemovitostí dá očekávat pokles hypotečního trhu o desítky procent.

Pokud se naplní nová prognóza vývoje ekonomiky na rok 2022, nebude dle ČNB na březnovém a květnovém zasedání již další výrazné zdražování úrokových sazeb potřeba a mělo by dojít jen k dolaďování ve výši čtvrt procentního bodu. Nicméně vzhledem k mnoha faktorům toto nelze nyní s jistotou možné tvrdit.


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz