Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Růst cen stavebních materiálů často vede k předčasnému vyčerpání úvěru

Růst-cen-materiálů-úvěr

Růst cen stavebních materiálů často vede k předčasnému vyčerpání úvěru

Publikováno: 21. 12. 2021

Neustálý růst cen stavebního materiálu už asi nikoho nepřekvapí. Co si ale počít v případě, když stavíte nebo rekonstruujete nemovitost a začínají vám docházet peníze, které jste si půjčili v bance nebo jiném peněžním ústavu?

V případě, že máte již schválenou a podepsanou hypotéku, můžete v rámci své banky požádat o navýšení úvěru za předpokladu, že máte dostatečnou bonitu. Ta se posuzuje podle vašich příjmů a určitých výdajů jako jsou splátka úvěru či další závazky. Stávající úvěr můžete také refinancovat k jiné bance a požádat o vyšší částku. Vzhledem k aktuálním úrokovým sazbám se však nemusí přechod vždy vyplatit a je proto potřeba zvážit jednotlivé případy individuálně. Svou roli hraje také pokuta za předčasné splacení úvěru a další podmínky. Dozajistit úvěr můžete také jinou nemovitostí, kterou vlastníte vy, nebo vaše rodina. Dalším řešením je úvěr ze stavebního spoření, kterým můžete dofinancovat chybějící částku.

Odhad nemovitosti

Pokud však žádáte o další úvěr, je potřeba myslet také na odhad nemovitosti. Tržní cena nemovitosti je jen orientační a zdražování stavebních materiálů automaticky nevede k navýšení ceny nemovitosti. V případě, že jste například před rokem žádali banku o úvěr v hodnotě 10 miliónů a půjčili jste si 80 % z hodnoty zastavené nemovitosti, zbytek financujete z vlastních zdrojů. Ceny nemovitostí se podle lokality pravidelně zvyšují průměrně o 10 %, nicméně cena stavebního materiálu se během půl roku zvedla o 30 až 150 %. Záleží tak kolik peněz vám bude chybět. Banky totiž poskytují maximálně 90 % LTV (tedy 90 % zastavené hodnoty nemovitosti). Pokud by nastal tento případ, můžete využít i jinou zástavu.

Každý jednotlivý případ lze zpravidla řešit, ale je potřeba se obrátit na odborníky, kteří vám dokážou správně poradit tak, aby vás navýšení úvěru nestálo zbytečně více peněz.

Potřebujete řešit financování? Ozvěte se nám. Zajistíme vám nejnižší možný úrok na trhu a nejlepší dostupné podmínky jen pro vás.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz