Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jak na hypotéku v případě paušální daně?

Rezim-pausalni-dane-hypoteky

Jak na hypotéku v případě paušální daně?

Publikováno: 23. 2. 2021


Více než 70 tisíc podnikatelů se přihlásilo k platbě paušální daně. Nemusí tak mimo jiné podávat daňové přiznání. Na jedné straně jde sice o administrativní ulehčení, na straně druhé však vzniká komplikace pro žadatele o hypotéku. Jaký zvolí banky postup v případě posouzení bonity žadatele o úvěr bez daňového přiznání a nebude to někde problém?

 

V rámci paušální daně stačí zaplatit měsíčně částku 5 469 Kč, která zahrnuje sociální, zdravotní a úhradu daně z příjmu. Navíc odpadne i nutnost podávat daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociální správu. Zároveň nehrozí kontroly ze strany finančního úřadu.

 

Zdá se to jako výhodná nabídka, co se ale stane v případě, že se podnikatel rozhodne žádat o hypotéku? Podle zákona o spotřebitelském úvěru mají banky povinnost prověřit úvěruschopnost každého žadatele, tedy jeho příjmy a výdaje. Pokud se tak nestane, může klient doplatit úvěr v rámci svých možností bez úroků a poplatků.

 

Zákon sice nestanovuje způsob, jakým bonitu prověřit, nicméně v současné době se primárně využívá právě daňové přiznání. Ministerstvo financí režim paušální daně nevidí jako překážku pro získání úvěru, protože daňové přiznání není s ohledem na regulaci vyžadováno, nicméně aktuální realita v bankách je ale jiná.

 

Nové cesty pro posouzení bonity

 

Živnostníci, kteří využívají paušální režim, nemusí podávat daňové přiznání od letošního roku. Dopad to na ně tedy bude mít až od roku 2022. Jak potvrzují mnohé banky, daňové přiznání i nadále zůstane základem pro posouzení bonity žadatele o úvěr. Nicméně není to jediná metrika, ke které se přistupuje. Banky již nyní hledají řešení, jak podmínky pro posouzení bonity upravit a nepřijít tak o nové klienty.

 

Jako řešení se nabízí posouzení podle evidence příjmů a výdajů, čistých příjmů a behaviorálního chování.

 

Pokud nebude moci živnostník doložit evidenci příjmů a výdajů, mohou banky většinu informací zjistit z jeho bankovního účtu, a to i v případě, že se nejedná o jeho domovskou banku.

 

Jak hodnotí banky behaviorální chování klientů?

 

Banky již nyní sledují, jak se klient na svém účtu chová. Tato metoda i lépe odráží, v jaké se klient nachází finanční kondici. V dnešní době, kdy se díky pandemii přesouvá vše do online prostředí, je digitální stopa ještě věrohodnější. Navíc banky v paušálním režimu spatřují i výhodu omezení daňové optimalizace.

 

Kdo na hypotéku nedosáhne?

 

Pokud nebudou schopni živnostníci v režimu paušální daně doložit svou finanční situaci přehledem či evidencí příjmů a výdajů nebo bankovním výpisem z podnikatelského účtu, může nastat situace, že banka nebude schopna posoudit jejich úvěruschopnost a tudíž ani poskytnout požadovanou půjčku. Taková situace může nastat v případě, že si dotyčný nevede žádnou evidenci a navíc operuje převážně s hotovostí.



Potřebujete pomoci s hypotečním úvěrem?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
ČAS PRO SLOŽENÍ ODBORNÉ ZKOUŠKA NA POJIŠTĚNÍ PRODLOUŽEN
HYPOTÉKY LÁMOU REKORDY
CHYSTÁTE SE REFINANCOVAT? POZOR NA ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ
PODZIMNÍ ÚROČENÍ STAVEBNÍCH SPOŘITELEN



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz