Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

ČNB zpřísnila pravidla pro hypotéky

DSTi-DTI-LTV

ČNB zpřísnila pravidla pro hypotéky

Publikováno: 26. 11. 2021


Česká národní banka sníží od dubna 2022 poměr výše hypotéky a hodnoty zastavené nemovitosti LTV na 80 procent a opět obnoví příjmové limity DTI a DSTI. Rozhodla tak na čtvrtečním zasedání poté, co projednala zprávu o finanční stabilitě.

Lidé do 36 let budou mít v případě nákupu nemovitosti pro vlastní bydlení nastaveny limity mírnější. Limit DTI, tedy celkový dluh žadatelé o úvěr vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu bude od dubna 8,5. Pro mladé lidi do 36 let bude mírnější, a to 9,5.

Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem bude od dubna stanoven na 45 procent. U lidí do 36 let pak bude 50 procent. Centrální banka ukazatele DTI  a DSTI obnovuje poté, co je v červnu 2020 přestala aplikovat.

Hodnota LTV, tedy poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti se z aktuálních 90 procent sníží v dubnu na 80 procent.

Více peněz do rezerv

Mimo obnovení limitů DTI a DSTI a snížení limitu LTV rozhodla Česká národní banka od ledna 2023 o zvýšení proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Banky tedy budou muset odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Aktuálně je tato sazba stanovena na 0,5 procent. Od července 2022 se zvýší na jedno procento a od října 2022 na 1,5 procenta.

Čeká hypoteční trh propad?

Zájem o hypotéky je stále enormní, jen za prvních 10 měsíců letošního roku sjednaly banky hypoteční úvěry za 355 miliard korun a pokoření hranice 400 miliard se blíží. Banky však již promítají neustálé zvyšování základní úrokové sazby do úrokových sazeb hypoték a není tak s podivem, že lze nyní hypotéku získat i kolem 4 procent. Do konce roku se tato sazba může přehoupnout i přes hranici 5 procent.

Nicméně vzhledem k růstu průměrné úrokové sazby, která roste již osmý měsíc v řadě a znovuzavedení sazeb DTI a DSTI lze očekávat, že dojde k postupnému ochlazení hypotečního trhu. 


Potřebujete řešit financování? Ozvěte se nám. Zajistíme vám nejnižší možný úrok na trhu a nejlepší dostupné podmínky jen pro vás.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz