Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Vyšplhají se sazby hypoték až k 7 procentům?

Sazba-hypotek_Fitbrokers

Vyšplhají se sazby hypoték až k 7 procentům?

Publikováno: 22. 2. 2022

Každý, kdo chce bydlet ve vlastním, sleduje zvyšující se úrokové sazby hypotečních úvěrů s napětím. V meziměsíčním srovnání zdražily hypotéky v průměru nejvíce za posledních téměř dvacet let. Původní odhady ekonomů hovořily o sazbách v letošním roce okolo 5 procent, nyní se však zdá, že sazby mohou atakovat i 7 procent.

Průměrná úroková sazba se v lednu dostala na hodnotu 3,43 procenta, což je oproti prosinci nejrychlejší meziměsíční růst průměrné úrokové sazby od roku 2003. Lednová průměrná sazba je navíc nejvyšší od září 2012, kdy byla 3,46 procenta.

Získat v bance nabídku na necelá 4 procenta je však již minulostí. Do uvedených hodnot se totiž promítají hypotéky rozjednané i několik měsíců zpět a aktuální situace na trhu je již úplně jinde. ČNB totiž v nedávné době opět citelně zvedla základní úrokovou sazbu a hypotéky opět podražily. Pokud požádáte o hypotéku dnes, můžete očekávat nabídku kolem 4 až 5 procent.

Na pokles sazeb nečekejte

Za zdražení hypoték může inflace a zvyšování sazeb ze strany ČNB, která se na rostoucí inflaci snaží reagovat. Průměrná úroková sazba tak bude růst i nadále a její pokles se v brzké době nedá očekávat. Ještě na konci loňského roku ekonomové předpokládali, že se sazby hypoték dostanou k 5 procentům, nyní však někteří z nich hovoří i o hranici 7 procent. Hypotéky by tak byly dražší než v roce 2008, kdy na ně měl vliv dopad světové finanční krize.

Propad hypotečního trhu

Rok 2021 byl rekordní co do objemu i počtu poskytnutých hypoték. Banky zprostředkovaly 178 tisíc hypoték v rekordní výši 541 miliard korun. V letošním roce se však již nic takového očekávat nedá. V lednu letošního roku banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 32,6 miliard korun, což je ve srovnání s prosincem čtvrtinový pokles. Stejný pokles lze najít i u množství zprostředkovaných úvěrů, kterých bylo 10 tisíc, což je nejméně za poslední rok a půl. V meziměsíčním srovnání se jedná o pokles dokonce 28 procent.

Zpřísnění hypoték

Vzhledem k růstu cen nemovitostí a zdražování hypoték stále více lidí upouští od pořízení vlastního bydlení. Jen pro srovnání, měsíční splátka průměrné hypotéky je dnes řádově o 5 tisíc korun vyšší, než by byla při sjednání hypotéky před rokem. Mnoho lidí tak na hypotéku již nemá peníze. Nicméně je zde stále velké procento lidí, kteří kupují nemovitosti z vlastních prostředků, případně kombinují vlastní prostředky s nižší hypotékou.

Od dubna navíc začnou platit přísnější podmínky pro poskytování hypoték, které některým žadatelům o úvěr mohou jeho získání zkomplikovat.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz