Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Úrokové sazby hypoték neustále rostou výš a výš.

úroky-hypotéky-fitbrokers

Úrokové sazby hypoték neustále rostou výš a výš.

Publikováno dne 21. 1. 2022

Rok 2021 byl co do objemu sjednaných hypotečních úvěrů doslova rekordní. Banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky v celkovém objemu 541,3 miliard korun, z čehož třetinu tvořily refinancované úvěry.

Průměrná úroková sazba hypoték podepsaných v prosinci rostla v meziměsíčním srovnání nejrychleji od roku 2003. Podle Fincentrum Hypoindexu v lednu loňského roku začínaly průměrné sazby na 1,94 procent a v prosinci končily na 2,99 procent. Nicméně dnes hypotéku s úrokovou sazbou pod čtyři procenta už téměř neseženete. 

Hypotékám se v loňském roce dařilo z několika důvodů. Prvním z nich je obrovská poptávka po vlastnickém bydlení, nedostatečná nabídka nemovitostí na trhu a neustále rostoucí cena nemovitostí. Vzhledem k ceně nemovitostí byla v loňském roce průměrná výše hypotéky 3,2 milionu korun, přičemž průměrná výše se zvedla za celý loňský rok o 250 tisíc korun. 

V první polovině roku lidé volili co nejdelší fixaci, aby si zajistili nízké úrokové sazby. Nicméně se zvyšujícími se sazbami v posledních měsících se trend obrátil. Aktuálně lidé volí spíše kratší fixace v rozmezí 3-5 let.

Úrokové sazby porostou i nadále

ČNB zvýšila v prosinci loňského roku základní úrokovou sazbu o 1 procentní bod na 3,75 procent a již avizovala, že počítá s dalším růstem i v letošním roce. Nabídkové sazby však stoupají rychleji, než je uváděná průměrná úroková sazba hypoték. Vliv na to mají obchody, které byly uzavřené s nižší úrokovou sazbou a teprve nyní se promítly do přehledu. V současné době většina bank nabízí sazby nad hranicí 4 procent. Naposledy v pondělí zdražila Air Bank a ČSOB, která nabízí hypotéku s fixací na pět let od 4,79 procent.

Je zcela pravděpodobné, že sazby porostou v letošním roce i nadále. Nejvyšší průměrná úroková sazba na trhu byla v srpnu 2008 ve výši 5,82 procent.

Pokles hypotečního trhu

Mimo předpokládaného růstu úrokových sazeb navíc od dubna ČNB opět zpřísní ukazatele DTI a DSTI, které mají vliv na poskytnuté hypotéky. Podle některých odborníků se tak dá očekávat propad hypotečního trhu minimálně o pětinu. Navíc lze očekávat u klientů, kterým letos končí fixace novou vlnu refinancování. Splátka jim totiž vyskočí i o několik tisíc korun a většina z nich si tak bude chtít zajistit lepší podmínky. Navíc lze předpokládat, že bude docházet i k prodloužení splatnosti úvěru, protože se tak výše splátky rozloží do delšího časového období.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz