Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Investice do nemovitostí se stále vyplatí

Fitbrokers-hypoteka-urokove-sazby

Investice do nemovitostí se stále vyplatí

Publikováno: 24. 9. 2021

I přes nadhodnocené ceny nemovitostí a rostoucí úrokové sazby se investice do nemovitostí díky inflaci stále vyplatí. Kdo však zvažuje nákup nové nemovitosti, neměl by s hypotékou dlouho váhat.

Při pohledu na aktuální data Hypoindexu je průměrná hypoteční sazba 2,32 %. Ve srovnání s 4,1% inflací je reálná úroková sazba -1,78 %. Kdy jindy si vzít úvěr než teď, když úrok vychází záporně? Mnoho lidí se snaží díky neustále rostoucí inflaci ochránit své peníze a investovat do nemovitostí. Už dnes je proto jisté, že zájem o nákup nemovitostí jen tak neopadne. Ruku v ruce s rostoucí inflací a zájmem o reality porostou zároveň i sazby ČNB u hypoték. Již v srpnu zvýšila ČNB základní sazbu na 0,75 % a je reálné předpokládat, že se do konce roku zvýší o dalšího půl procentního bodu. Podle ekonomů se dá očekávat, že se úroková sazba hypoték koncem roku přiblíží k hranici 3 %.

Zájem o nemovitosti

Nemovitosti jsou díky pomalému procesu při schvalování výstavby stále nedostatkovým zbožím a spolu s neustále rostoucím zájmem o jejich nákup díky zvyšující se inflaci a úrokovým sazbám se ani v budoucnu nedá očekávat, že by zájem o ně opadl a jejich cena klesla. Výsledkem jsou rekordní prodeje nových bytů, které se často prodají ještě před tím, než se začnou reálně stavět. Rostoucí zájem o nákup nemovitostí dokládá i návštěvnost portálu Srealit. V roce 2019 navštívilo portál 1,5 milionu uživatelů, v roce 2020 to bylo již 1,9 milionu lidí a v letošním roce se návštěvnost zvýšila na 2,1 milionu návštěvníků.

Rostoucí ceny

Ceny nemovitostí však prodražuje i překotný růst cen materiálů. Jen v červenci podle ČSÚ rostly náklady na materiály ve stavebnictví 41% ročním tempem. Developeři proto musí zdražovat v rámci jednotlivých etap výstavby i vícekrát. Růst cen nemovitostí dokládají i data Eurostatu, podle kterých je růst cen ve srovnání s ostatními zeměmi EU čtvrtý nejvyšší. 
Jen pro srovnání, v meziročním porovnání zdražily byty o téměř 15 %, domy o necelých 13 % a pozemky dokonce téměř o 19 %. Od roku 2010 je cena pozemků více než dvojnásobná. To nahrává tomu, že je velký zájem i o pozemky bez schváleného územního plánu, které jsou zatím určeny ke spekulaci.

Výhled do budoucna

Podle odborníků bude zdražování pokračovat i v budoucnu. Roční růst cen nemovitostí a pozemků by neměl klesnout pod úroveň 12 %. Současná velmi vysoká poptávka po všech nemovitostech, nejen těch ve velkých městech, bude přetrvávat do doby, dokud bude zájem investorů a úrokové sazby se budou držet relativně nízko.

Kdy jindy se proto rozhodnout pro nákup nové nemovitosti než teď, kdy jsou stále ještě poměrně nízké úrokové sazby a nemovitosti, zdá se, levnější již nebudou.

Potřebujete řešit financování? Ozvěte se nám. Zajistíme vám nejnižší možný úrok na trhu a nejlepší dostupné podmínky jen pro vás.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz