Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jaký mají vliv rostoucí úrokové sazby hypoték na realitní trh?

Reality-hypoteky-Fitbrokers

Jaký mají vliv rostoucí úrokové sazby hypoték na realitní trh?

Publikováno: 22. 3. 2022

Po obrovském zájmu v loňském roce nejen o nemovitosti, ale i o hypotéky přichází tento rok ochlazení trhu. Hypotéku si zpravidla již nesjednáte pod 4% úrok a díky tomu se zmírňuje i zájem o nákup nových nemovitostí. 

Rok 2021 byl rekordní ve všech ohledech. Počáteční nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů zvyšovaly chuť ke koupi všech druhů nemovitostí. V kombinaci s nedostatečnou nabídkou na realitním trhu se ceny nemovitostí vyšplhaly ve srovnání s rokem 2010 i na dvojnásobek. Nové byty tak bylo možné koupit i za 137 000 Kč za m² a nové projekty se dostaly dokonce až k 160 000 Kč za m². V součtu vyskočily cenové nabídky developerů za loňský rok o 20 %. Stejně tak zájem o hypotéky byl rekordní.

Propad poptávky po nemovitostech

V letošním roce však ani přes aktuální pětinový propad v počtu prodaných nemovitostí nelze očekávat, že by cena nemovitostí stagnovala, nebo dokonce klesla. Odborníci očekávají, že cena nových bytů poroste i nadále, a to o 5-10 %. Vliv na to má kombinace vysoké inflace a rostoucí úrokové sazby hypoték, kdy si mnoho zájemců už nemůže dovolit sjednat tak vysokou hypotéku.

Navíc od dubna ČNB opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték, kdy opět zavedla ukazatele DTI (poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr k výši jeho čistého ročního příjmu), DSTI (procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu) a LTV (procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti, kdy od dubna je tento ukazatel stanoven na 80 % a lidí do 36 let na 90 %). 

To vše bude mít další vliv na menší zájem o hypoteční úvěry, protože žadatelé na úvěr již nebudou mít dostatečné příjmy a tím i na realitní trh jako takový. 

Nájemní bydlení

Nedostupnější hypotéky v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí budou mít vliv na vyšší zájem lidí o nájemní bydlení. Po covidovém období, kdy zejména ceny pronájmů v Praze klesaly, budou letos opět stoupat a to díky velkému zájmu o nájmy. Tento trend pozorujeme již od konce loňského roku. Do cen pronájmů se navíc promítnou i rostoucí ceny energií a zvyšující se počet zájemců o nájemní bydlení ze strany ukrajinských uprchlíků. Podle některých odhadů lze očekávat, že v některých lokalitách vzrostou ceny pronájmů i o 20 %.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz