Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Fixace hypotéky

finanční-poradce-fitbrokers.jpg

Fixace hypotéky

Úrokové sazby hypoték začaly stoupat po zásahu ČNB. Ten úplně poslední proběhl v listopadu loňského roku, kdy došlo ke zvýšení o 0,25 procentního bodu. Nárůst ovšem nekončí ani v současné době. Experti radí, že je proto ideální čas k fixaci hypotéky

Co je fixace hypotéky?

Smluvní období, během kterého zůstává úroková sazba neměná. O fixaci často slyšíte ve spojení s fixačním či úrokovým obdobím nebo obdobím platnosti úrokové sazby. Jedná se tedy o časový úsek, po který banka garantuje stejnou výši úrokové sazby.

Současná situace kolem úrokových sazeb a předpovědi do budoucna

A čím déle se vám podaří hypotéku zafixovat, tím lépe. Minimálně by to mělo být na pět let, přičemž například Česká spořitelna nabízí fixaci nově nyní až patnáctiletou. Nejběžnější fixací, kterou si klienti volí, je právě ta na pět let. Lze se dostat i na sazbu pod 3%, přičemž rozdíly v rámci delší fixace jsou v úrocích už v podstatě minimální.
Výhodné podmínky fixace ale mají své limity. Některé banky jsou ji ochotny nabídnout jen tehdy, sjedná-li si klient také další služby, případně pokud si 20% prostředků dodá sám a hypotékou financuje pouze 80 % celkové kupní ceny nemovitosti.
Úrokové sazby v dohledné době porostou dále. Do dvou let by se mohly pohybovat i nad 3%, jak předpověděl guvernér ČNB Jiří Rusnok. To, čeho jsme byli svědky v uplynulých třech letech, kdy byly podmínky pro získání hypoték extrémně příznivé, se pravděpodobně nebude opakovat. Přestože je složité jakkoli předvídat situaci na trhu, dá se předpokládat, že vývoj v rámci příštích pěti let se nebude odehrávat ve znamení opětovného poklesu úroků. Na tom se vzácně shodují jak finanční analytici, tak i zástupci jednotlivých bank.

Problematika předčasného splacení

Kromě toho lze aktuální úvěry za výhodnějších podmínek i předčasně splatit. Bez poplatku je možné každých 12 měsíců splatit 25% z celkové výše spotřebitelského úvěru. V případě úmrtí, vážné nemoci nebo invalidity nově dovoluje zákon doplatit hypotéku i celou. V rámci prodeje je banka limitována možností účtovat si pouze 1% z celkové ceny.
Delší fixace by tedy v zásadě měla zamezit tomu, aby klienta postihlo zvyšování úrokových sazeb, což v současné situaci reálně hrozí. Fixace je problematická pouze z hlediska hypotéky v páru, kdy partneři usilují v případě rozchodu o to, aby se jí zbavili. Zároveň ji ale není možné předčasně doplatit bez sankce.
 
Ať už hypotéku plánujete čerpat v páru, nebo jako jednotlivci, svěřte se do rukou profesionálů, kteří vám poradí nejen to, kde je pro vás nejvýhodnější hypoteční úvěr čerpat, ale také se postarají o celý průběh.

Podobné články:

Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?
I když jsou Češi obezřetnější, přesto se zhruba polovina národa zadlužuje
Rok 2018 přináší dražší nájmy i hypotéky
Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz