Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?

porovnání-hypoték-fitbrokers.jpg

Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?

Forma vlastnictví hraje při koupi bytu důležitou roli. Byt družstevní nebo v osobním vlastnictví? Pro mnohé je tato otázka zásadní a ve svých prioritách jí staví na první místo před lokalitu nemovitosti nebo dokonce její velikostí. Není se vůbec čemu divit, rozdíly jsou totiž markantní.

Když chcete mít rozhodování pevně ve svých rukou

Jednoznačně největší výhodou koupě bytu v osobním vlastnictví je to, že lze s bytem libovolně nakládat, což v případě družstevního bytu možné není. Je ale také potřeba počítat s daní z převodu nemovitosti, která činí 4% z pořizovací ceny. Tuto daň v současné době odvádí výhradně kupující, zatímco dříve byl za odvod daně odpovědný prodávající, případně se mohly obě strany domluvit.

Když cena hraje prim

Hlavní výhodou družstevních bytů je bezesporu jejich cena. Oproti bytům v osobním vlastnictví jsou totiž ceny o něco nižší, proto lidé volí i tuto formu vlastnictví. Neuvědomují si ale, že v podstatě nejsou vlastníky bytu. Až do převodu členského podílu je majitelem bytu družstvo.
Převod členského podílu ze stávajícího člena bytového družstva na nového majitele nepodléhá souhlasu družstva. Po převedení členství uzavře nový člen družstva s družstvem nájemní smlouvu a může bydlet. Nicméně člen družstva není majitelem bytu. To znamená, že jakékoliv opravy, rekonstrukce apod. musí družstvo schválit. Zde často dochází k problémům, protože ne vždy jsou ostatní členové družstva vstřícní a může se stát, že úpravy neschválí.

Když řešíte stavbu dodavatelsky

S developerskou společností podepíšete smlouvu o smlouvě budoucí - o převodu vlastnictví jednotky. U banky zažádáte o hypoteční úvěr a banka postupně uvolňuje peníze podle průběhu výstavby.
Státní fond rozvoje bydlení poskytuje úvěrující bance záruku na maximálně 70% nesplacené jistiny úvěru a u novostaveb nesmí tato část překročit 1,8 milionu korun na jeden byt.
V případě přístaveb či jiných stavebních úprav se sepisuje smlouva o výstavbě, která se přikládá k návrhu na vklad vlastnického práva k jednotce.

Než půjdete do banky žádat o hypotéku, spojte se s hypotečním specialistou, který vám sdělí nejen to, kde získáte nejvýhodnější podmínky pro čerpání hypotečního úvěru, ale sdělí vám i další užitečné informace.

Mohlo by vás zajímat:

Máme pro vás 6 tipů, jak získat větší finanční svobodu
Jak napomáhá současný stav trhu dlouhodobým fixacím u hypoték?
Právo na výmaz aneb Jak může GDPR ohrozit finanční poradce?
Hypotékám se sazbami pod 2% pravděpodobně odzvonilo


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz