Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Vyplatí se brát si hypotéku s partnerem?

hypoteční-úvěr-fitbrokers.jpg

Vyplatí se brát si hypotéku s partnerem?

Jestliže spolu zatím žijete tzv. na psí knížku, možná přemýšlíte o tom, jestli svůj protějšek nemáte při žádosti o hypotéku tak trochu zapřít a žádat samostatně. Jaké výhody má toto řešení a je hypoteční úvěr důvodem k tomu, abyste si se svou polovičkou navlékli prstýnky?

Hypotéka v páru

V manželství standardně existuje institut společného jmění. Jednoduše řečeno se o majetek i o závazek v podobě hypotéky svorně podělíte, aniž byste měli jinou možnost. Banka na vás současně ovšem bude nahlížet jako na jeden subjekt. A tak posoudí i vaši bonitu. Tedy vaše příjmy a závazky, z nichž vyplyne, jestli budoucí hypotéku zvládnete splatit.
Výhoda je jasně daná. V páru máte mnohem větší šanci, že hypotéku vůbec dostanete a tato možnost existuje i tehdy, pokud nejste svoji. Nechcete-li si úvěr s manželkou či manželem naopak brát, musíte přikročit ke zúžení společného jmění manželů. Druhá přednost toho, že na závazek jste dva? Ztratí-li práci jeden z vás, splácení hypotéky to nemusí ohrozit.
Nevýhody tohoto uspořádání jsou také poměrně zjevné. Na jednoho z páru mohou „prasknout“ třeba dluhy, takže vás banka se žádostí odmítne. Problém nastává i tehdy, když z nějakého důvodu oba přijdete o příjem.

Rozvod nebo rozchod – co s tím?

Nejproblematičtější situace přichází, když dojde na osobní problémy ústící v rozvod či rozchod. Pak máte v zásadě tři možnosti:
První řešení je to, že jeden z vás si nechá jak hypotéku, tak nemovitost. Druhý se odstěhuje a zříká se i nutnosti splácet úvěr. Nestojí-li o majetek takto zatížený ani jeden z vás, můžete se pokusit najít pro bydlení kupce. I to je možné, kupující si převezme dům či byt i s hypotékou. Nemovitost můžete stejně tak prodat a hypotéku doplatit předčasně. 

Hypotéka samostatně

Analogicky platí to, co v prvních odstavcích. Na hypotéku jste sami, to znamená, že bonita se bude posuzovat pouze ta vaše. Nemusíte na úvěr tudíž vůbec dosáhnout. Velmi problematický okamžik je pak ztráta zaměstnání, která může vést v nemožnost dále hypotéku zvládat.

Mohlo by vás zajímat:

Rok 2018 přináší dražší nájmy i hypotéky
I když jsou Češi obezřetnější, přesto se zhruba polovina národa zadlužuje
Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?
Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz