Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Rok 2018 přináší dražší nájmy i hypotéky

hypoteční-úvěr-fitbrokers.jpg

Rok 2018 přináší dražší nájmy i hypotéky

Vlastní bydlení? Pro narůstající počet Čechů pouze nedosažitelný sen. Hypotéky jsou stále dražší. Trend jsme mohli pozorovat už v loňském roce a nejinak tomu dle výhledů ekonomů bude i letos. 

Hypotéky ztrácejí dech

Hypotéky se dostaly na nejvyšší sazby za posledních deset let. Průměrný úrok za letošní leden činil 2,28%. V platnost totiž vstoupil nový zákon o spotřebitelském úvěru, což pro velké banky znamenalo zvýšení úrokových sazeb. A právě to vedlo k tomu, že o hypoteční úvěry nebyl ani zdaleka takový zájem jako v předchozím období. Svůj vliv mělo i zpřísnění podmínek pro poskytování, které nastolila ČNB.
Ekonomové předpovídají, že se situace nezlepší a podmínky pro poskytování hypoték se budou dále zhoršovat. Radí proto lidem, aby si v případě zájmu o hypotéku zvolili fixaci úvěru na co nejdelší dobu.

Češi nemají ani na nájmy

Rostou ale i ceny nájmů. Obligátně nejhorší situace panuje ve velkých městech jako Praha či Brno. Problém se však postupem času přetavuje i do dalších regionů. Patrné je to například v Olomouckém kraji. Příjmy domácností však zdaleka podobného nárůstu nedosahují.
Ohledně nájmů navíc panují obavy z daňového balíčku, který pro rok 2019 chystá ministerstvo financí. V balíčku předloženém do vnějšího připomínkového řízení je několik zásadních úprav. Tou nejdůležitější je novela zákona o dani z příjmu. Znamenat by měla zrušení tzv. solidární přirážky a superhrubé mzdy. Naopak se zavedou dvě sazby daně z příjmů ve výši 19% a 23%. Kritici se obávají, že možnosti bydlení pro sociálně slabší se tak silně omezí.

Bude daňový balíček prokletím?

Ministerstvo však veškerou kritiku odmítá s tím, že odhadovaný počet poplatníků, na které se bude zvýšená sazba vztahovat, zůstane v konečném důsledku velmi nízký a dosáhne jen pouhých 790 osob. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová se ohradila proti argumentu ohledně zdražování s tím, že se jedná pouze o zastírací manévr developerů.

Kdo zvažuje hypotéku, neměl by příliš dlouho otálet a měl by se obrátit na hypotečního specialistu.

Mohlo by vás zajímat:

I když jsou Češi obezřetnější, přesto se zhruba polovina národa zadlužuje
Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?
Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?
Máme pro vás 6 tipů, jak získat větší finanční svobodu
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz