Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?

předčasné-splacení-hypotéky.jpg

Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?

V lednu byl zaznamenán zvýšený zájem o stavební spoření, ale i o úvěry jako takové. Dá se tedy předpokládat, že letošní rok bude minimálně stejný jako rok minulý.

Leden 2018 v číslech

Pojďme se podívat, jak si vedly hypoteční banky a stavební spořitelny v lednu. U nových smluv se zvýšil zájem o 38%, přibližně bylo uzavřeno 42 500 smluv a stavební spořitelny poskytly úvěry za 5,3 miliardy korun, což je o 11% meziročně více.

Jaký byl pro stavební spořitelny a banky rok 2017 a jaký je výhled na rok 2018?

Pokud se podíváme na minulý rok, tak stavební spořitelny poskytly úvěry za zhruba 59,6 miliard korun a bylo uzavřeno přibližně 426 500 nových smluv. Což je u poskytnutých úvěrů meziroční nárůst o 18 procent a naopak u uzavřených nových smluv pokles přibližně o desetinu.
Podobná čísla se odhadují i na letošní rok, tedy kolem 500 tisíc uzavřených nových smluv a nové úvěry kolem 60 miliard korun. Odhad zpracovala Asociace českých spořitelen.

Na jakém principu fungují stavební spořitelny a hypoteční banky?

Závěrem informace o fungování stavebních spořitelen a hypotečních bank. Zatímco stavební spořitelna disponuje svými zdroji, respektive úvěry jdou z vkladů jejich klientů, kteří si spoří, hypoteční banky si většinou na úvěr, který poskytnou klientovi, půjčují.

Mohlo by vás zajímat:

Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním vlastnictví a družstevním bytem?
Máme pro vás 6 tipů, jak získat větší finanční svobodu
Jak napomáhá současný stav trhu dlouhodobým fixacím u hypoték?
Právo na výmaz aneb Jak může GDPR ohrozit finanční poradce?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz