Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

ČNB skokově zvýšila sazby. Hypotéky podraží.

Zvyseni-urokovych-sazeb-hypotek

ČNB skokově zvýšila sazby. Hypotéky podraží.

Publikováno: 15. 10. 2021


Česká národní banka na svém posledním zasedání na konci září skokově zvýšila klíčovou sazbu z 0,75 na 1,5 procenta. Jedná se o nejvyšší zdražení peněz ze strany ČNB od roku 1997. ČNB tak reaguje na rostoucí inflaci, která se blíží k pěti procentům.

Zvýšením sazeb se ČNB snaží zároveň i reagovat na obrovský zájem o hypotéky, který se nezastavil ani s rostoucími cenami nemovitostí.

Zdražení hypoték

V reakci na zvýšení klíčové sazby Českou národní bankou již banky začaly zvedat úrokové sazby hypoték. Jedná se například o Českou spořitelnu, která u pětileté fixace hypotéky zvýšila sazbu o půl procentního bodu na 3,24 procent a u fixace na osm let dokonce na 3,14 procenta. ČSOB zvýšila sazbu u fixace na pět let na 2,99 procenta, stejně tak i u dalších fixací o 0,3 procentního bodu.

Ke zvýšení sazeb u hypoték postupně přistoupily i další banky jako Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a další.

Podle odhadu odborníků bude ČNB zvyšovat sazby do konce roku ještě jednou až dvakrát. Dá se tedy očekávat, že úrokové sazby všech hypoték se ke konci roku přehoupnou přes hranici tří procent.

Ochlazení trhu

V návaznosti na rostoucí úrokové sazby se dá očekávat ochlazení hypotečního trhu, které by mělo pokračovat i v příštím roce. Podle některých odhadů by koncem roku mohl trh klesnout o 20-30 procent. 

Kvůli zdražení úvěrů přestanou mít klienti zájem o refinancování, které dosud představovalo velkou část objemu uzavřených hypoték. Pokles zájmu je však znatelný už nyní. V červnu poskytly banky úvěry na bydlení za 44,5 miliardy korun, v srpnu už to bylo jen 33,7 miliardy.

Dva roky rekordně nízkých sazeb jsou už bohužel pryč, nicméně i tak jsou aktuální sazby stále ještě výhodné. Například v letech 2008-2010 se úrokové sazby běžně pohybovaly okolo pěti procent.

Pokud tedy žádáte o hypotéku, nebo zvažujete refinancování, je rozumné si sjednat dlouhodobou fixaci, která vám zaručí aktuální sazby po celou dobu splácení hypotečního úvěru.


Potřebujete řešit financování? Ozvěte se nám. Zajistíme vám nejnižší možný úrok na trhu a nejlepší dostupné podmínky jen pro vás.



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz