Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

ČNB razantně zvýšila sazby. Hypotéky opět podraží.

Hypoteky-uroky_Fitbrokers

ČNB razantně zvýšila sazby. Hypotéky opět podraží.

Publikováno: 9. 11. 2021


ČNB na svém posledním zasedání ve čtvrtek 4. listopadu zvedla sazby z 1,5 procenta o nečekaných 1,25 procentního bodu na 2,75 procent. Základní sazba je tak nejvyšší od prosince 2008. V reakci na toto zvýšení lze očekávat částečné ochlazení realitního a hypotečního trhu.

Ještě na začátku letošního roku přitom byla základní úroková sazba 0,25 procenta. ČNB však reaguje na rostoucí inflaci a snaží se jí pomocí zvyšování sazeb tlumit. Vyšší úroková sazba povede k posílení kurzu koruny, což zlevní import. Na druhou stranu zdraží úvěry v situaci, kdy mnoho firem potřebuje kapitál na provoz. Stejně tak zdraží poskytování hypotečních úvěrů. 


Zdražení hypoték

V reakci na zvýšení základní sazby ze strany ČNB již začaly banky zvyšovat úrokové sazby hypotečních úvěrů. V některých případech rovnou i o 1 %. Aktuálně lze pořídit hypotéku na 3 miliony s pojištěním schopnosti splácet s 80% LTV, splatností na 30 let a tříletou fixací od 3,39 %, u některých bank dokonce i za 4,19 %. Lidé, kteří se chystají koupit nemovitost, nebo refinancovat své hypoteční úvěry, se tak musí připravit na vyšší splátky, než jaké bylo doposud možné získat. 

Do konce roku však lze očekávat, že ČNB znovu utáhne opasky a opětovně zvýší základní sazbu. Tentokrát již nad tři procentní body. Lze tak očekávat, že cena hypoték a dalších úvěrových produktů půjde nahoru.

 Pokud váháte, zda se vyplatí vzít si nyní hypotéku kvůli rostoucím úrokovým sazbám, neváhejte. ČNB bude i nadále zvyšovat základní sazby a spolu s tím se budou zvedat sazby i ze strany komerčních bank. Při zpětném ohledu se tak dnešní sazby budou zdát ještě jako velmi přijatelné. A to i za předpokladu rostoucích cen nemovitostí, stavebních prací a materiálů, které mohou nové bydlení prodražit více, než aktuální úrokové sazby.


Potřebujete řešit financování? Ozvěte se nám. Zajistíme vám nejnižší možný úrok na trhu a nejlepší dostupné podmínky jen pro vás.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz