Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Čas pro složení odborné zkoušky na pojištění prodloužen

zkouška-pojištění-fitbrokers.jpg

Čas pro složení odborné zkoušky na pojištění prodloužen

Publikováno: 15. 1. 2021

Přechodné období pro doložení odborné způsobilosti pro prodejce a zprostředkovatele pojištění mělo skončit 1. 12. 2020. Vzhledem k situaci související s COVID-19 byla vypracována novela, která toto přechodné období prodlužuje. Prezident ČR, Miloš Zeman, znění této novely již podepsal.

Prodejci a zprostředkovatelé pojištění měli 24 měsíců na to, aby splnili zákonnou povinnost prokázání odborné způsobilosti. Tuto povinnost zavedl Zákon o distribuci pojištění a zajištění z roku 2018. Vzhledem k situaci spojené s COVID-19, nebylo bohužel možné po určitou dobu v letošním roce zkoušky odborné způsobilosti skládat prezenční formou. Variantou mohlo být vykonání zkoušky distančním způsobem (například online), které zákon nebrání. Česká národní banka (dohledový orgán) tento způsob však ve své stávající správní praxi akreditovaným osobám zatím neumožňuje.

Zkoušku nemá stále tisíce zprostředkovatelů

Odhaduje se, že zkoušku zatím neabsolvovalo 15 000 až 20 000 pojišťovacích zprostředkovatelů, kteří by tak bohužel přišli o licenci. Přechodné období se díky novele tedy prodlouží o 6 měsíců, tj. do 1. 6. 2021. To ale není jediný termín, který byl teoreticky napsán, ale v praxi může být problém. Tím je získání všeobecných znalostí, které se prokazují maturitní zkouškou nebo vyšším vzděláním. Zprostředkovatelé a prodejci pojištění, kterým to zákon ukládá, musí tuto povinnost splnit do 1. 6 2022. Jenže toto datum spadá ještě do období školního roku, kdy se maturitní zkoušky skládají a nemusí ji tak mít všichni zdárně za sebou. Novela proto toto datum posunuje o jeden měsíc do 1. 7. 2022.



Další články:
ODKLAD SPLÁTEK ÚVĚRU STÁLE JDE, ALE...
HYPOTÉKY LÁMOU REKORDY
CHYSTÁTE SE REFINANCOVAT? POZOR NA ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ
PODZIMNÍ ÚROČENÍ STAVEBNÍCH SPOŘITELEN
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz