Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Hypotéky lámou rekordy

hypotéka-rekord-fitbrokers.jpg

Hypotéky lámou rekordy

Hypotéky tento rok lámou rekordy. Důkazem toho je hlavně minulý měsíc. Více se za jeden měsíc půjčilo už jen v listopadu 2016, kdy měli lidé obavu z blížícího se začátku platnosti nového zákona o spotřebitelském úvěru a půjčovali si proto ve velkém.

K druhému místu v historii nejúspěšnějších měsíců pomohlo číslo 25,214 miliardy korun. To je výše objemu poskytnutých úvěru právě za měsíc říjen. Oproti předchozímu měsíci se objem poskytnutých hypoték navýšil o 3,162 miliardy korun a meziročně dokonce o téměř 8,3 miliardy korun.

Že je o hypotéky zájem potvrzují nejen zástupci velkých bank, ale také Česká bankovní asociace, která díky průzkumu zjistila, že pro Čechy je hypotéka stále vyhledávanou cestou k vlastnímu bydlení a má ji nyní pětina z nich. Dokonce skoro 90 procent dotázaných potvrdilo, že jejich bydlení současná opatření kolem COVID-19 nijak neovlivnila. Pouze do 10 procent uvedlo, že přišlo o dostatek příjmů na pokrytí nákladů s bydlením, například splátky úvěru.

Objem poskytnutých úvěrů i výše průměrné hypotéky stále roste, ale jiný ukazatel naopak klesá. Tím je průměrná úroková sazba hypoték. Tento trend trvá už sedmý měsíc a v říjnu tato sazba klesla o dalších pět bazických bodů. Dostala se tak na hodnotu 2,02 % a pokud bude tento trend pokračovat, dostane se brzy pod dvě procenta. Naposledy se pod dvě procenta dostala v březnu 2017.

V tomto roce zatím poskytly banky hypotéky již za 197,59 miliardy korun. Bude to letos tedy rekord? Dokonce ve srovnání s rokem 2017, který byl taktéž rekordní, je letošní objem poskytovaných hypoték téměř o 11,4 miliardy korun vyšší. Navíc meziročně se objem navýšil o více než 52 miliard korun.

Samozřejmě se ještě neprojevil v plné míře konec úvěrového moratoria. Na druhou stranu nižší cena zdrojů umožňuje bankám sazby ještě snižovat a je možné, že pod výše zmíněné dvě procenta se podíváme ještě během tohoto měsíce.


Potřebujete poradit s otázkami kolem úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
CHYSTÁTE SE REFINANCOVAT? POZOR NA ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ
PODZIMNÍ ÚROČENÍ STAVEBNÍCH SPOŘITELEN
KOLIK STOJÍ PŘEDČASNÉ SPLACENÍ HYPOTÉKY?
CO JE PRO ČECHY DŮLEŽITÉ PŘI VÝBĚRU PŮJČKY?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz