Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Odklad splátek úvěru stále jde, ale…

odklad-splátek-fitbrokers.jpg

Odklad splátek úvěru stále jde, ale…

Publikováno: 30. 11. 2020

Už tomu bude skoro měsíc, kdy skončilo plošné splátkové moratorium a klienti mohli zažádat o odklad splátek úvěru bez záznamu do úvěrových registrů. Vzhledem k současné situaci mohou klienti o odklad žádat i nadále. Dlužníci nyní musí však počítat s tím, že každá změna v souvislosti s jejich úvěrem už bude zapsána do úvěrových registrů a do budoucna může ovlivnit jejich další žádosti o úvěr.

Podnikatelské asociace o prodloužení moratoria usilovaly, ale banky byly proti. Stejně tak se vyjádřila i ministryně financí Alena Schillerová, které se však banky a poskytovatelé úvěrů zavázaly, že budou nyní žádosti posuzovat individuálně a budou se snažit vycházet vstříc klientům, kteří mají opravdu finanční potíže.

Zároveň se mezi bankami objevila také informace, že individuálně budou přistupovat i k záznamům do úvěrových registrů. Ale podle současných bankovních předpisů je povinnost zveřejňovat všechny takové restrukturalizace v úvěrovém registru, což může mít vliv na poskytnutí případných půjček či úvěrů v budoucnu. Se zápisem můžou s vysokou pravděpodobností počítat klienti, kteří byli v minulosti v prodlení se splátkou, případně již negativní záznam měli.

Je nutno dodat, že jistina úvěru se během odkladu i nadále úročí. Retailoví klienti mohou většinou zažádat o odklad až 3 měsíce a podnikatelé v rozmezí 3 až 6 měsíců.

Pozitivní zprávou je ale to, že banky nebudou po klientech požadovat doložení nepříznivé finanční situace způsobené následky šíření nemoci covid-19. Žádost o odklad splátek obsahuje totiž také čestné prohlášení, ve kterém musí klient odsouhlasit, že se do nepříznivé situace dostal právě kvůli opatřením s covid-19. Navíc mají banky právo si během doby odkladu splátek vyžádat dokumenty, které prokážou snížení příjmů.


Potřebujete pomoci s odkladem splátek úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
HYPOTÉKY LÁMOU REKORDY
CHYSTÁTE SE REFINANCOVAT? POZOR NA ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ
PODZIMNÍ ÚROČENÍ STAVEBNÍCH SPOŘITELEN
KOLIK STOJÍ PŘEDČASNÉ SPLACENÍ HYPOTÉKY?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz