Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Zdražování hypoték se blíží, hypoteční trh však nadále láme rekordy

Hypoteka-urokova-sazba

Zdražování hypoték se blíží, hypoteční trh však nadále láme rekordy

Publikováno 25. 3. 2021


Únor se stal rekordním měsícem v objemu sjednaných hypoték. Banky poskytly klientům na bydlení téměř 30 miliard korun. Pokračuje tak trend letošního roku, který naznačuje, že hypotékám se opravdu daří. 


Již v lednu byl objem sjednaných hypotečních úvěrů téměř 25 miliard korun. Ovšem ve srovnání s únorem je to o pět miliard méně. V únoru si lidé sjednali úvěry za celkem 29, 913 miliard korun. Únor tak pokořil i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky poskytly hypotéky za 29,683 miliard korun.

Počty sjednaných hypoték ovšem nerostou tak rychle jako objemy. V lednu bylo sjednáno 8380 hypoték, v únoru pak o 1568 více, než v lednu. Celkem banky poskytly 9948 hypoték. V meziročním srovnání je to dokonce o 2856 více.

Průměrná výše hypotéky

Růst cen nemovitostí se zároveň odráží i v průměrné výši hypotéky, která poprvé překonala magickou hranici tří miliónů korun. V porovnání s předchozím rokem je to skoro o 390 tisíc korun více a o jeden milion korun více, než před čtyřmi lety.

Podle dat ČSÚ se oblast výstavby nových bytů ve srovnání s předchozím rokem propadla o zhruba 15-20 %. Nelze tak očekávat, že by se růst cen nemovitostí zastavil a s tím ruku v ruce pozvolna poroste i průměrná výše hypoték.

Růst úrokových cen

V únoru podle ukazatele Fincetrum Hypoindex mírně klesla průměrná úroková sazba na hodnotu 1,93 %. Podle odborníků však po dvouletém klesání úrokových sazeb nastává opačný trend. Očekává se, že v závěru letošního roku mohou úrokové sazby vyskočit na 2,5 až 3 %.

Většina bank již začala hypotéky zdražovat a u ostatních je předpoklad, že je budou následovat. Hlavním důvodem je rostoucí cena zdrojů na mezibankovním trhu.

U refixací však lze předpokládat, že k přílišnému zdražení nedojde. Banky se tím budou snažit zamezit odchodu svých klientů do jiné banky. 

Hypotéky byly dosud nejlevnější za poslední čtyři roky. Lepší doba pro sjednání úvěru již nemusí být, proto kdo váhá, měl by si se sjednáním úvěru pospíšit.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz