Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Zájem o hypotéky vytrvale klesá.

hypoteční-makléř-fitbrokers.jpg

Zájem o hypotéky vytrvale klesá.

Hypotéky jsou stále finančně náročnější a odpovídá tomu i stávající (ne)zájem Čechů o ně. V lednu bylo úvěrů o 1500 méně, než kolik jsme si jich vzali v předchozím měsíci. Jak se bude situace vyvíjet dál?

Úrokové sazby rostou

Úroková sazba v prosinci 2017 činila 2,20%. Oproti předchozímu měsíci tak máme nárůst o víc než půl procentního bodu. V lednu 2018 už se úroky vyšplhaly dokonce na 2,28%. Hypotéky rostou už pět měsíců po sobě a vypadá to, že ani v následujícím období tento trend nic nezvrátí. Podle současných odhadů úrokové sazby překročí během letoška hranici 3%.
Vůbec nejnižší sazbu jsme mohli zaznamenat v roce 2016, konkrétně v listopadu. Tehdy její hodnota činila pouze 1,77%. To už se ale nejspíš nevrátí. Hlavního viníka je potřeba hledat v novém zákoně o spotřebitelském úvěru, který podmínky pro poskytování hypoték zpřísnil.

O hypotéky není zájem

Experti varují, že úrokové sazby porostou v roce 2018 ještě prudším tempem než v předešlém období. Řada lidí si tak sjednání hypotečního úvěru raději rozmyslí. Statistiky jim dávají za pravdu už nyní. V lednu 2018 se uzavřelo o 882 smluv méně než ve stejném období v roce loňském. Poznat je to i na dalších číslech. Celkový objem úvěrů činil v prvním měsíci letošního roku jen 16,503 miliard korun. To je vůbec nejméně od července 2017. Meziměsíční pokles vyčíslují ekonomové na 3,6 miliardy korun. Přispívá k němu i fakt, že vhodných nemovitostí je na trhu málo a jejich ceny se stále zvyšují.
Finanční analytici také uvádějí, že z již dostupných podkladů zřetelně vyplývá, že zatímco počet nově uzavřených hypoték klesl, klienti se naopak rozhodli své hypotéky v hojné míře refinancovat. Rychlost růstu objemu refinancovaných hypoték ty nově sjednané jasně převýšila. Můžeme předpokládat, že ani během tohoto roku tomu nebude jinak.
Lze to odvozovat z objemu nesplacených zůstatků úvěrů, poklesu zájmu o uzavírání nových hypoték a i z toho, že navzdory změně fixace se dokonce dvě třetiny klientů rozhodnou u původního poskytovatele úvěru zůstat.
Zajímá vás možnost refinancování úvěrů? Pro získání nejvýhodnějších podmínek se obraťte na odborníky přes finanční služby.

Podobné články:

Fixace hypotéky
Vyplatí se brát si hypotéku s partnerem?
Rok 2018 přináší dražší nájmy i hypotéky
I když jsou Češi obezřetnější, přesto se zhruba polovina národa zadlužuje

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz