Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Váháte s hypotékou? Růst úrokových sazeb je tu.

Růst úrokové sazby hypoték

Váháte s hypotékou? Růst úrokových sazeb je tu.

Publikováno: 2. června 2021


Rekordní zájem o hypoteční úvěry i nadále pokračuje. Jen za duben banky sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun. Avšak doby, kdy bylo možné si sjednat hypotéku s úrokovou sazbou pod 2 %, jsou pryč. 

Jen za první čtvrtletí půjčily banky na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření téměř 100 miliard korun, tedy skoro o polovinu více, než vloni. V dubnu meziročně vzrostl objem hypoték o 21,335 miliardy korun a 5672 hypoték. Celkově bylo v dubnu uzavřeno 12 416 hypoték za bezmála 39,18 miliardy korun. Téměř 40 procent nově uzavřených hypoték tvořilo refinancování stávajících úvěrů. Jen za březen dosáhlo objemu 11,1 miliardy korun, tedy pětinásobek toho, co je obvyklé.

Růst úrokových sazeb

Od ledna letošního roku banky postupně zdražují o desetiny. Důvod je zřejmý, sazby pro klienty jsou poměrně nízké, cena zdrojů roste a prostor pro marže bank se snižují. Jen za poslední půlrok se bankám zdražily zdroje pro financování hypoték o téměř jedno procento. Situace je proto dlouhodobě neudržitelná. Ve výrazném zvyšování sazeb sice banky brzdí silná konkurence, ale i tak se dalšímu zdražování hypoték nevyhneme.

Nabídkové sazby na nové hypotéky jsou ovšem vyšší, než průměr u dosud uzavřených smluv. Důvodem je obrovské množství sjednávaných hypoték a to, že banky nestíhají žádosti zpracovávat. Běžně trvalo schválení hypotéky několik dnů, nyní to může být i měsíc. Při výběru nemovitosti a následném sjednání hypotéky s tímto zdržením musí žadatel bohužel počítat.

Aktuálně můžeme sledovat trend, kdy u některých bank dochází k plošnému skokovému navýšení úrokových sazeb o 0,3 % během jediného dne, mBanka dokonce zdražila o celé 1 %. Zvýšením sazeb chce regulovat počet žádostí o hypotéky, snížit přehlcenost banky a také ztrátovost, která na hypotékách začala vznikat.

Zájem o nemovitosti neklesá

I přes postupné zvyšování úrokových sazeb zájem o půjčky na bydlení neklesá. Vinu lze hledat nejen v nedostatku nabídky nemovitostí, ale i v jejich výrazném zdražovaní, kdy jejich cena za první čtvrtletí vzrostla nejvíce za posledních 10 let. Průměrná výše hypotéky se vyšplhala na 3 155 581 korun a například v Praze činí průměrná měsíční splátka více než 21 tisíc korun. Za poslední rok navíc narostl objem retailových depozit. Lidé nemají kde utrácet a hledají proto produkty, kam mohou uložit své naspořené peníze a které jim navíc něco vydělají. Jen pro představu, množství peněz, které přibude za měsíc je stejné, jako částka, která přibyla za celý rok 2019. Vzhledem k převyšující poptávce po nemovitostech nad jejich nabídkou nelze počítat s tím, že by ceny nemovitostí začaly výrazněji klesat. 

Vyskočí sazby ke třem procentům?

ČNB již oznámila, že se do konce roku chystá zvyšovat sazby. Pravděpodobně tak ke zvýšení sazeb dojde v srpnu, kdy bude mít centrální banka novou makroekonomickou prognózu. Základní úroková sazba, kterou ČNB stanovuje, by mohla postupně vzrůst ze současných 0,25 procenta až na 0,75 procenta. S určitou setrvačností se zvýšení promítne i do hypotečních sazeb. Může se tak stát, že do konce roku se mohou úrokové sazby vyšplhat až ke třem procentům. Na stole je i možnost, že ČNB obnoví i parametry DTI a DSTI, které po první vlně covidu zrušila.

Pokud tak váháte, kdy je nejlepší doba si sjednat hypotéku, lepší čas pravděpodobně do konce roku již nebude. Při inflaci tři procenta je výhodné si zafixovat úvěr se sazbou dvou procent na co nejdelší dobu. Díky tomu budou peníze uložené do nemovitostí dobře investované. Nicméně díky nabídce nižší úrokové sazby na kratší fixaci klienti často v poslední době volí i fixace na tři a pět let. 



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz