Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Ceny bytů stále rostou, přesto jsou však nedostatkovým zbožím

Růst cen bytů

Ceny bytů stále rostou, přesto jsou však nedostatkovým zbožím

Publikováno: 27. dubna 2021

Za posledních téměř šest let vzrostly ceny nových bytů v Praze o neuvěřitelných 102 procent. V meziročním srovnání stoupla cena bytů průměrně o 5,5 procenta na 112 233 Kč za metr čtvereční. Přesto se jich prodalo nejvíce za posledních deset let.
 
Počet prodaných bytů vzrostl o tři pětiny na 2100, což je nejvíce prodaných nových bytů za posledních deset let. Nabídka nových bytů však meziročně klesla o více než desetinu na 4200. Zájem o pořízení nové nemovitosti se odráží i v průměrných prodejních cenách. Vliv na cenu nemovitosti má například lokalita, dostupnost dopravy, občanská vybavenost, ale i další faktory.
 

Rekordní zájem o hypotéky

Největší zájem je o dvoupokojové a jednopokojové byty, následované třípokojovými a čtyřpokojovými byty. Své kupce v poslední době nacházejí i větší a dražší byty, které často čekaly na své majitele déle. Stejně jako o nemovitosti je rekordní zájem i o hypotéky. A to i přesto, že například v Praze přesáhla průměrná splátka hypotéky 20 tisíc Kč a návratnost investice může trvat i více než 29 let. Ve chvíli, kdy lidé vidí neustále se zdražující nemovitosti, chtějí nakoupit, dokud jim to situace ještě dovolí. A je jedno, zda jde o byt pro vlastní potřebu, nebo o investici. Velkému zájmu o nemovitosti nahrává i fakt, že úrokové sazby hypoték jsou stále ještě relativně nízké, i když začínají už pozvolna růst.

Zajištění refinancování

Díky nízkým úrokovým sazbám mají klienti nejvíce zájem o fixaci na pět a více let. Velký zájem je i o refinancování. Hypotéky sjednané za tímto účelem tvoří 30-35 procent celkových obchodů na trhu a tento poměr neustále roste. Mnoho klientů si v dnešní době zajistí nízkou úrokovou sazbu, ale čerpat úvěr budou až za rok, či dva, kdy jim skončí současná sazba.
 

Kdo může mít problém s financováním?

Vzhledem k obrovskému zájmu o hypotéky se prodlužuje i doba jejich zpracování a schválení na bance. Zatímco běžně trvá proces zpracování v řádech dnů, nyní to mohou být u určitých bank i dva měsíce. Stejně tak jsou banky obezřetnější i při schvalování úvěrů. Některé profese banky vzhledem k epidemii přestaly úplně, nebo alespoň částečně financovat. Patří mezi ně například obor gastronomie, cestovního ruchu nebo hotelnictví. S FitBrokers ale stále najdete možnost, jak tuto situaci řešit.
 

Jaká je budoucnost?

Ani do budoucna se však nedá očekávat výrazné zlepšení. Nová výstavba nestačí pokrývat zvýšenou poptávku. Na trhu je k prodeji nejméně bytů za poslední tři roky a ceny bytů i nadále porostou. Důvodem je zdlouhavé a komplikované povolování nových projektů, a pokud se situace nezmění, současný stav se příliš nezlepší.  Dá se proto očekávat, že bude postupně růst i význam družstevního a nájemního bydlení, který je již v některých zemích EU poměrově vyšší.

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz