Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

SCHVÁLENO – Daň z nabytí nemovitosti už platit nemusíte

daň-nemovitost-fitbrokers.jpg

SCHVÁLENO – Daň z nabytí nemovitosti už platit nemusíte

O tom, že bude daň z nabytí nemovitosti z největší pravděpodobností zrušena, jsme vás informovali už dříve, ale minulý týden byl zákon konečně schválen nejen Vládou ČR, ale i Parlamentem. Navíc prošel i pozměňovací návrh ohledně zachování odpočtů úroků úvěru.


Daň z nabytí nemovitosti je v současné době 4 % z kupní ceny nemovitosti a od roku 2016 má povinnost ji platit kupující. Tuto povinnost ale nemá kupující novostaveb, protože na ty se tato daň nevztahuje a nebude to jinak ani nyní.


Odpočty se rušit nebudou!

Velkou výhodou pro každého, kdo si na pořízení vlastního bydlení sjedná úvěr, je možnost jednou ročně si od základu odečíst úroky z tohoto úvěrů. Toto chtěli poslanci v prvním návrhu omezit jen pro úvěry poskytnuté do 31. 12. 2021 a poté už by tato výhoda nebyla. Naštěstí v pozměňovacím návrhu bylo ponechání těchto odpočtů, ale upravil se maximální limit výše úroků za rok, které si můžete od základu odečíst. Jedná se nově o částku 150 000 Kč (dříve 300 000 Kč).

Další pozitivní zprávou je ale také to, že zrušení daně se týká zpětně i těch kupujících, kteří mají zapsanou nemovitost v katastru nemovitostí od prosince 2019. Jestliže už daň uhradili, bude jim vrácena.


Nechcete platit daň z příjmu při prodeji nemovitosti? Počkejte 10 let.

Přesně tuto dobu poslanci prodloužili z původních pěti na to, aby byl člověk osvobozen od daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Tento krok je zaveden primárně proti spekulantům, kteří ve velkém počtu nemovitosti nakoupí a poté rychle prodají.  Pokud nyní pořídíte nemovitost, rozhodnete se ji prodat, tak po dobu 10 let budete mít povinnost tuto daň uhradit. Pak už ne. Ta je dnes až 15 procent a platí se z rozdílu toho, za kolik byla nemovitost pořízena a následně prodána.


Potřebujete poradit s otázkami kolem úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
JAKÝ BUDE VÝVOJ HYPOTEČNÍHO TRHU?
ČNB ZRUŠILA LIMIT DSTI U HYPOTÉK
BUDOU SAZBY ÚVĚRŮ NA BYDLENÍ KLESAT?
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI SE BLÍŽÍ KE SVÉMU KONCI
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz