Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

ČNB zrušila limit DSTI u hypoték

čnb-dsti-fitbrokers.jpeg

ČNB zrušila limit DSTI u hypoték

Minulý týden Česká národní banka (ČNB) oznámila zrušení dalšího z limitů pro posuzování žádostí o hypotéku. Po dubnovém zrušení limitu DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se nyní zrušil také limit DSTI, tj. poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu.


O úpravách a zrušení některých limitů jsme vás informovali již v dubnovém článku. ČNB těmito změnami reagovala a reaguje na současnou situaci v ČR. Jiří Rusnok, guvernér ČNB, uvedl, že rozhodnutí o zrušení limitu ukazatele DSTI by nemělo být pro nikoho překvapením. Limity se vždy budou používat v době zvyšování rizik pro stabilitu finančního systému v České republice, ale ve špatných časech se zmírní, nebo dokonce zruší.

V minulosti omezila ČNB takto hypoteční trh právě z důvodu rychlého růstu cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Vznikla obava, že v případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohly domácnosti s hypotékou dostat do vážných problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

Posledním limitem, který stále zůstává, je tzv. LTV. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti. Ten se od dubna zastavil na hodnotě 90 procent.


Potřebujete poradit s otázkami kolem úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.



Další články:
BUDOU SAZBY ÚVĚRŮ NA BYDLENÍ KLESAT?
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI SE BLÍŽÍ KE SVÉMU KONCI
S TOMÁŠEM CINKEM O COVID-19
ČNB UVOLŇUJE LIMITY PRO ZÍSKÁNÍ HYPOTÉKY


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz