Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jaký bude vývoj hypotečního trhu?

vývoj-hypoték-fitbrokers.jpg

Jaký bude vývoj hypotečního trhu?

Máme za sebou období, kdy banky a také lidé byli při půjčování peněz obezřetnější. Během dubna a hlavně května tohoto roku zájem o hypotéky mírně poklesl, ale postupně se vše začíná vracet do normálu. Jestli bude tento vývoj i nadále pokračovat, neměly by výrazně klesnout ani ceny nemovitostí.

Zatím se skoro vše tváří, jako by se vlastně nic nestalo a poptávka po hypotékách znovu pozvolna roste. Jenže nesmíme zapomínat, že stále běží podpůrné vládní programy jak pro firmy, tak pro jednotlivé občany. Na podzim tyto programy skončí a například dlužníci, kteří si požádali o odložení splátek, budou muset znovu měsíčně své úvěry platit. Pevně věříme, že se to všem bude zase dařit. Toto je samozřejmě prověrkou i pro samotné banky, ale pokud začne většina klientů opět splácet a do toho již nepřijde další vlna spojená s COVID-19, pravděpodobně to hypoteční trh překlene bez větší újmy.


Obecně na tom nejsme tak zle

Hypoteční trh navíc vzrostl v prvních pěti měsících o 32 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Pokles poptávky se projevuje až s odstupem a ještě k tomu v omezené míře. Lídr trhu, Hypoteční banka, očekává v nejbližších měsících oživení a domnívá se, že by hypoteční trh letos mohl dosahovat hranice 200 miliard. To by bylo dokonce o 10 procent výše než v roce 2019.


Každá mince má dvě strany

Jak jsme již zmínili, růst poptávky po hypotékách je zatím pozvolný, protože hodně potenciálních zájemců o úvěry svá významná životní rozhodnutí (žádost o hypotéku a koupě nemovitosti) ještě odložilo. Uvidíme, jak k tomuto rozhodování pomůže také krok ČNB v podobě zrušení limitů DTI a DSTI na poskytování hypoték, o kterých jsme vás informovali v minulém článku. Zůstal tedy jen limit LTV (poměr maximálně výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti), který taktéž ČNB uvolnila z 80 na 90 procent. Na druhou stranu banky kvůli vzniklé situaci s COVID-19 daleko přísněji posuzují, zda je klient schopen řádně a dlouhodobě úvěr splácet. Takže na jedné straně máme uvolnění ale na druhé zpřísnění.


Potřebujete poradit s otázkami kolem úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
ČNB ZRUŠILA LIMIT DSTI U HYPOTÉK
BUDOU SAZBY ÚVĚRŮ NA BYDLENÍ KLESAT?
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI SE BLÍŽÍ KE SVÉMU KONCI
S TOMÁŠEM CINKEM O COVID-19
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz