Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Daň z nabytí nemovitosti se blíží ke svému konci

daň-z-nemovitosti-fitbrokers.jpg

Daň z nabytí nemovitosti se blíží ke svému konci

Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti (4 % z nabývací hodnoty) a s tím spojených odpočtů úroků hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen. Tato novela ještě musí projít schválením Parlamentu. Bude tohle katalyzátor, který opět nakopne zasažený trh s úvěry na bydlení?

Minulý měsíc nebyl pro trh s úvěry na bydlení nikterak pozitivní a mohlo za to hned několik faktorů. Nad všemi byl jeden stejný jmenovatel a to koronavirus. Ten měl (a stále má) za následek horší situaci na trhu práce, protože hodně společností bylo nuceno propouštět, nebo pracovní smlouvy upravovat. A dále má vliv i na to, že klienti začali vyčkávat, kam se situace bude na realitním a hypotečním trhu ubírat. Budou zlevňovat nemovitosti? Budou klesat sazby? Nebo také zmíněné zrušení daně z nabytí nemovitosti vedlo ke zdrženlivému chování při řešení úvěru na bydlení. A právě schválení zrušení této daně může trh zase o něco víc rozhýbat.


Využijte toho naplno

Nyní je ideální příležitost na to začít řešit úvěr na vysněné bydlení. Protože daň z nabytí nemovitosti bude zrušena, ale odpočty úroků z úvěru si bude klient moci odečítat (smlouva o úvěru musí být sjednána nejpozději do 31. 12. 2021). Zároveň pro ty, kteří si koupí starší byt nebo dům na investici do konce roku 2020 platí kromě úspory na dani i nadále pětiletý časový test.


Chcete HYPOTÉKU, ale nevíte, na jakou výši dosáhnete? Naše HYPOKALKULAČKA Vám během chvilky vše propočítá.


Komu se to nevyplatí

Lidé, kteří se rozhodnou koupit novostavbu (ať už byt nebo rodinný dům) od roku 2022. Novostavby jsou obecně od daně z nabytí nemovitosti osvobozeny a výhodou tak pro klienty, kteří měli na tuto nemovitost úvěr, byl alespoň odpočet úroků. Jenže pokud si bude klient brát úvěr na novostavbu a nestihne to do 31. 12. 2021, nebude už mít možnost, si tyto úroky odečítat.


Další články:
S TOMÁŠEM CINKEM O COVID-19
ČNB UVOLŇUJE LIMITY PRO ZÍSKÁNÍ HYPOTÉKY
KORONAVIRUS A ODKLAD SPLÁTEK HYPOTÉKY
REGULACE PŘITVRZUJE. NAHRÁVÁNÍ TELEFONŮ BYLO SCHVÁLENO!


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz