Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Sazby budou i nadále pomalu růst

úvěr-fitbrokers.jpg

Sazby budou i nadále pomalu růst

Česká národní banka opět před nedávnem zvýšila úrokové sazby. A sice o 1,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Banky plánují růst sazeb spíše pozvolný a nemělo by se tak stát, že dojde k náhlému zvýšení úroků. Podle odborníků by na růst úrokových sazeb mohlo mít vliv i zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů.


Co je příčinou zvyšování úrokových sazeb?

Za zvyšováním sazeb stojí dle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Mzdy stoupají, koruna oslabuje a inflace je vyšší než se očekávalo.

Pro současný nárůst sazeb hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB a není vyloučeno, že v brzké době dojde k dalšímu nárůstu úrokových sazeb. O dalším vývoji se rozhodne patrně počátkem listopadu, kdy se bude konat další jednání.


Co nás čeká a na co mají sazby ČNB vliv?

Prognóza ze srpna, kdy se o navýšení sazeb spekulovalo, se tak naplnila. Předpokládá se také, že inflace zůstane do konce roku nad dvouprocentním cílem ČNB a poté by měl přijít pokles ke dvěma procentům.

Sazby ČNB mají vliv na úroky úvěrů, ale i bankovních vkladů. Což znamená dražší úvěry na investice a provoz a současně dražší půjčky na bydlení.


O dalším vývoji vás budeme informovat.


Další články:
NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU FINANČNÍHO PORADCE
JAKÉ ZVOLIT POJIŠTĚNÍ PRO AUTOMOBIL?
JAK JSOU NA TOM ČEŠI PŘI KOUPI AUTMOBILU?
NEPODCEŇUJTE POJIŠTĚNÍ JÍZDNÍHO KOLA
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz