Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Na co se zaměřit při výběru finančího poradce?

brokerpool-fitbrokers.jpg

Na co se zaměřit při výběru finančího poradce?

I přesto, že v České republice dochází ke zpřísňování podmínek pro podnikání v oblasti financí, stále se najdou poradci, kteří mohou spíše uškodit vaší finanční situaci. Jak zvolit finančního poradce a na co se zaměřit při jeho výběru?


S jakými typy finančních poradců se můžete setkat?

Ať už je důvod, proč hledáte finančního poradce, úspora času či financí, měli byste vědět, že jsou poradci specializovaní - zabývají se konkrétní oblastí (např. pouze hypoteční úvěry, pojištění apod.), nebo poradci univerzální - zabývají se financemi globálně a mají větší nadhled nad komplexní finanční situací.

Specializovaní poradci mají zpravidla větší přehled o konkrétní problematice. Univerzální poradce však může poskytnout poradenství ve více záležitostech a vy tak nemusíte mít pro jednotlivé oblasti několik finančních poradců.

Při výběru jsou nejvíce důležité zkušenosti s konkrétními oblastmi.


Na co si dát pozor?

Správný finanční poradce vás nebude tlačit do rychlého rozhodnutí. Často se můžete setkat s prodejními argumenty typu: jedná se o časově ohraničenou akci, která se nebude opakovat apod. Zde je dobré si uvědomit, že se může jednat o podpis smlouvy na rok dopředu nebo že smlouva může být nevypověditelná či jinak nevýhodná. Skutečně se chcete uvázat bez promyšlení, když nebude možné od smlouvy odstoupit?

Finančního poradce, který to s vámi myslí dobře, poznáte tak, že vás nejprve vyslechne, pokládá dotazy, aby zjistil co nejvíce informací a teprve poté přijde s nabídkou, na kterou můžete či nemusíte kývnout.

Na základě svých znalostí v oblasti financí vám dá na výběr několik variant a vy se rozhodnete, která je pro vás nejvíce atraktivní. Pokud vám nebude něco jasné, ptejte se, popřípadě získané informace namátkově ověřte.


Jakým způsobem jsou finanční poradci honorovaní?

Někteří poradci vám zpracují finanční plán za honorář (zejména v oblasti investičního poradenství). Převážná většina finančních poradců je však odměňována pomocí provizí, které získá od finančního institutu, jehož služby nabízejí.

Výhodou placeného poradenství je fakt, že můžete získat informace také o produktech, k jejichž sjednání se neváže provize. Tyto informace by vám však měl poskytnout i poradce, který za ně provizi nezíská. Poznáte tak jeho loajálnost.


Pokud hledáte spolehlivého finančního poradce, neváhejte nás kontaktovat.


Další články:
JAKÉ ZVOLIT POJIŠTĚNÍ PRO AUTOMOBIL?
JAK JSOU NA TOM ČEŠI PŘI KOUPI AUTMOBILU?
NEPODCEŇUJTE POJIŠTĚNÍ JÍZDNÍHO KOLA
DISTRIBUCE POJIŠTĚNÍ A ZMĚNY PRO ROK 2018



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz