Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Rizika investic a jak se jim vyhnout

rizika-investice-fitbrokers

Rizika investic a jak se jim vyhnout

Investování má svá rizika. Nejvíce si ovšem mnohdy škodí sami investoři. Často si toho ale nejsou vědomi. Které chyby děláme a jak poznat tzv. investiční bubliny, které mohou velmi rychle prasknout?
Situace na trhu je v současné době příznivá, což nevyhnutelně podněcuje v mnohých lidech nadšení a chuť investovat. Zvedá se ale i ochota riskovat. Samozřejmě, bez rizika nelze zaručit zisk, nic se ale nesmí přehánět. 

Riziko č. 1 – nulové povědomí o reálné hodnotě

Možná vámi vybraná komodita aktuálně silně stoupá na ceně. Bude tomu tak ale i dál? V takovém případě se investoři snaží najít kupce, dokud je situace ještě příznivá. Pokud to nestihnou, bublina praská a přichází bolestivý dopad rovnou do finanční ztráty.
Typickým příkladem jsou kryptoměny. Ty zažívají boom. Experti z řad ekonomů i finančních analytiků však stále častěji předvídají, že propad nevyhnutelně časem přijde. Napovídá tomu i to, že kryptoměny jako aktivum patří k silně nestabilním. Navíc mají svá další rizika, potenciálně jsou zneužitelné k nelegální činnosti nebo dokonce k terorismu.

Riziko č. 2 – včera není dnes

Situace na trhu se samozřejmě mění a vyvíjí a je nutné dívat se do budoucna. Neznamená to ale, že bychom měli univerzálně zavrhnout vše, co platilo v minulosti. Na situaci je dobré se podívat s větším odstupem.
Příkladem budiž realitní trh. Jakkoli může situace na něm vypadat z investičního hlediska pozitivně, je jasné, že jakmile poptávka převýší nabídku, opět to způsobí ono prasknutí bubliny. Patrno je to v zahraničí a odborníci předvídají, že tuzemský realitní trh na tom minimálně v metropoli zatím je a v čase i bude podobně. Z dlouhodobého hlediska se koupě bytu jako tak výhodná investice nejeví a prudký růst cen meziročně o desítky procent zkrátka jednou „sáhne“ na svůj strop.

Riziko č. 3 – statistika nuda je

Statistická data rozhodně nejsou vše. Na ekonomický vzestup například v podobě nízké nezaměstnanosti nebo vysokých zisků firem neumí celá řada investorů nahlédnout střízlivou optikou.
Není vhodné zcela bezvýhradně se spoléhat na názory odborníků pod vidinou zaručeně světlých zítřků. Pokud ekonomiku nahoru „šroubuje“ pouze mánie investorů, je jasné, že zákonitě posléze narazí.

Riziko č. 4 - jdu s davem

V tomto bodě trochu připomíná předešlé riziko. Slepě se nevyplatí věřit nejen znalcům, ale ani většině. K tomu má řada investorů značné sklony s pocitem, že když si to myslí „hlas lidu“, nemohou se přece mýlit.
Jenže přirozeně mohou. Zkušený investor se řídí primárně vlastním názorem, nikoli myšlenkami ostatních. Nutné tedy je, aby měl před každým krokem dostatek informací a dokázal si analyzovat situaci na trhu. Většina lidí ovšem navíc trpí tím, že prodat je pro ně mimořádně těžký. Mají totiž pocit, že by svou investici dalším podržením mohli ještě zhodnotit.


Podobné články:

Nedostupné hypotéky, existuje řešení?
Co může způsobit výpadek příjmů a co s tím?
Co přináší EFA poradcům?
Jak mít správně pojištěnou domácnost?



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz