Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jak mít správně pojištěnou domácnost?

pojištění-domácnosti-fitbrokers

Jak mít správně pojištěnou domácnost?

Pojištění domácnosti patří mezi oblíbené finanční produkty, paradoxně v něm ale tím častěji chybujeme. Nemáme-li pojištění nastaveno správně, pak nám nepomůže, až ho budeme potřebovat. Jak ho sjednat tak, aby nám skutečně bylo k užitku?

Jak a proti čemu se pojistit

Pojištění domácnosti kryje veškeré předměty, které doma máte. To znamená nábytek, ale v omezené míře i cenné předměty či peníze. Většinou pod něj spadají škody způsobené živlem, což může být třeba požár nebo povodeň. Do tohoto pojištění lze zařadit i předměty odcizené.
Požáry, vytopení či nevítaní „hosté“ bývají asi tím nejčastějším rizikem, proti němuž má smysl si pojištění nastavit. Ovšem pozor, proti zlodějům musíte mít byt adekvátně zabezpečen. Když pojišťovna zjistí, že jste tak neučinili, bude se bránit vyplatit plnou sumu pojistného.
Dále je nutno si pamatovat, že pojištění domácnosti není pojištění nemovitosti. Pojištění nemovitosti kryje, velmi zjednodušeně řečeno, stavbu samu. Tedy zdi, podlahy, strop a další. Pojištění nemovitosti se vztahuje na ty předměty, které se nacházejí uvnitř. Hodí se ovšem mít oboje, pojištění tak pokryje skutečně komplexní spektrum rizik.
Pakliže k nějaké škodě skutečně dojde, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění. To bude odpovídat limitu pojistného, který je zakotven ve smlouvě. Tato částka by měla odpovídat reálné hodnotě kompletního vybavení domácnosti. Měli byste tak mít představu o tom, co vlastně doma máte a jakou cenu to má. Buďte přesní a pečlivě počítejte.

Jak si pojištění nastavit správně

Podhodnotit se vám tuto částku nevyplatí. Poškodíte tak jen sami sebe. Pojišťovna vám nebude moci vyplatit celou částku a vy si za ni nepořídíte nové vybavení. Navíc se samy pojišťovny tomuto nešvaru snaží bránit a ty, kteří tzv. podpojišťují, mohou i penalizovat. Majiteli takové nemovitosti může nakonec být vyplacena dokonce pouze polovina částky, kterou by mohl získat, kdyby se pojistil na plnou sumu.
Opačný případ je samozřejmě také možný, ale méně častý. Majitel zaplatí vyšší částku, což se mu sice promítne do pojištění, ale ne do výše pojistného plnění. Na pojištění domácnosti tedy není, s nadsázkou řečeno, možné vydělat, naopak si tímto způsobem vygenerujete zbytečné náklady.
A ještě něco, až budete sčítat, nezapomeňte připočítat úplně všechno, co do vaší domácnosti náleží. Jsou to skutečně všechny předměty, tedy i ty, které se fyzicky přímo nenacházejí uvnitř. Může to být prakticky cokoli, co je na zahradě, ve sklepě či ve společných prostorách. Rovněž nezapomeňte smlouvu v čase obnovovat, protože vybavení časem bude na hodnotě přirozeně ztrácet.
Doplňkově se může vyplatit i pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, lidově zvané „pojistka na blbost“. Na tu jste pojištěni vy, členové vaší domácnosti a týká se i škod, které způsobí vaši domácí mazlíčci.

Podobné články:

Zpřísňování pravidel pro poskytování hypoték
Jak by mělo vypadat cestovní pojištění?
Jak investovat bez rizika?
Fakta o družstevním bydlení
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz