Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Pojištění extrémních sportů na dovolené

pojištění-fitbrokers.jpg

Pojištění extrémních sportů na dovolené

S probíhajícím létem je spojena i doba dovolených. Ekonomika států EU a českou nevyjímaje je na vzestupu a proto si my Češi budeme vybírat spíše zahraniční a exotické dovolené. Svůj dovolenkový čas ještě okořeníme o různé netradiční zážitky a zde přichází i čas cestovního pojištění a volby jeho nadstandardních příplatkových krytí. Jako je například pojištění adrenalinových sportů.

Zdá se, že loňských téměř pět miliónů zahraničních pobytů může být letos překonáno. Dokonce i orientace z poklidného polehávání na pláži se mění na cestování po krásách přírody, návštěvu různých pamětihodností, kulinářské zážitky i zkoušení či dokonce pokoření vlastních sportovních hranic. Zahraničí nám Čechům čím dál více dopřává možností různého vyžití, pro které u nás není vhodné prostředí.

Letoviska lákají na zážitky

Přímořská letoviska běžně nabízí doplňkové aktivity svým hostům a na mnohé čekají i daleko odvážnější zážitek. Téměř samozřejmostí v nejoblíbenějších místech je potápění, na které stačí jen brýle a šnorchl. Země kolem Jadranu, Itálie, Španělsku, destinace u Černého moře a samozřejmě i Egypt nebo Tunis jsou tím pověstné. Jezdíte rádi na koni? V mnoha případech najdete i alternativu jízdy na velbloudech. Vodní lyže, jízda na raftech či dokonce daleko nebezpečnější sjíždění prudkých toků, tzv. canyoning už jsou daleko nebezpečnější a zde je třeba se ještě více zamýšlet nad vlastním cestovním pojištěním.

Před každým pobytem se proto doporučuje nahlédnout do podmínek vašeho cestovního pojištění, jestli jsou vaše záměry strávit dovolenou aktivně kryty tímto pojištěním. Obecná poučka u cestovní pojištění je asi taková, že každý náročnější a sportovnější zážitek bude potřeba připojistit. Pojišťovny samozřejmě dávají k dispozici přehled aktivit, které je potřeba připojistit, jelikož nejsou běžným cestovním pojištěním kryty.

Popřemýšlejte tedy ještě před vycestováním nad tím, co by vás ve vší destinaci mohlo čekat a co hodláte vyzkoušet. Připojištění těchto aktivit se vyplatí, jelikož mnohdy nelze uplatnit případné plnění při dodatečném sjednání připojištění přímo v místě pobytu. Je to celkem logické opatření pojišťoven bránící se podvodům a tedy dodatečným sjednáváním až po nehodě – pojistné události.

Každá uzavřená pojistka zpravidla obsahuje přehled různých úkonů a pojištěných aktivit. Samozřejmostí je karta pojištěného. Kromě údajů o pojištěném je na ní kontakt na asistenční službu, kterou byste měli neprodleně kontaktovat v případě nepříjemné pojistné události. Noste ji prosto sebou třeba v peněžence.

Mně se nic nestane! Opravdu na to spoléháte?

Obvyklá věta, která stojí zpravidla za tím, že se vám nechce připlácet pár korun a nebo třeba proto, že kvůli přímořskému letu padákem taženým za člunem trvajícím 10 min to nestojí za to. Co se však děje, když se šňůra přetrhne a z výšky třeba 10 m spadnete do moře? Ano, nemusí se nic stát, ale co když ano …. Pojišťovna nevyplatí náklady spojené s ošetřením, s pobytem v nemocnici a nemluvě ani o případném převozu zraněného domů.

A nejsou to částky zrovna malé. Jedná se mnohdy o částky miliónové, které pak budete muset zaplatit ze svého. Ano, rozhoduje především cena lékařského ošetření a pak i vzdálenost místa vaší dovolené od vašeho domova. Ještě váháte nad tím, jestli zaplatíte o několik desetikorun více?

Co zpravidla pojištění nekryje

Šnorchlování a potápění -  zřejmě prvotní zážitek z dovolené. Šnorchlování těsně pod hladinou je v pohodě, ale jakmile se vydáte potápět s přístroji, buďte na pozoru. Obdobně tomu je v arabských destinacích při potápění se žraloky a nebo třeba potápění v jeskyních.

Velbloudění a jízda na koni – kdo by nechtěl vyzkoušet jízdu na velbloudovi a nebo třeba romantická projížďka na koni po pláži. Toto většinou můžete i bez připojištění, stejně jako jízda na slonovi v Thajsku. Jakmile sednete do džípu a vyrazíte na safari, to již zřejmě základní pojistné nekryje.

Zdolávání vln na vodním skútru, surfování, paragliding a jiné – snad téměř všechny destinace u moře jsou tím pověstné. Plážové aktivity v podobě volejbalu nebo frisbee či třeba golf v některých resortech jsou v pořádku. Buďte však pozorní, jestli trampolína, zorbing a jízda na vodním banánu není za připojištění.

Zdolávání velehor – turistika je další oblíbenou alternativou aktivní dovolené. Nemyslíme tím Beskydy nebo Krkonoše formou běžné turistiky. Běžná krytí totiž mohou obsahovat nadmořskou výšku, která vaše případné nehody u nekryje. A pakliže tam najdete třeba hranici 3500 m.n.n., tak zpozorněte třeba u oblíbeného Tenerife.

Divoké řeky, rafting, canyoning – v základu najdete asi jen ty s nízkou obtížností, jak je jednotlivé pojišťovny rozlišují. Stačí se podívat o jakou řeku se jedná, zjistit obtížnost a už uvidíte na čem jste. U takového canyoningu s připojištěním počítejte rozhodně.

Nepojistitelné a nebo jen velmi draze – hodláte po krátkém proškolení vyzkoušet corridu s mladým býkem? Zapomeňte! Jen na vlastní nebezpečí podobně jako skoky ze srázů, mostů, bungee jumping, běhy s býky a další vysoce rizikové aktivity.


Nevíte, zda pojištění na sport, kterému se chcete na dovolené věnovat bude pojištěním kryto? Spojte se s odborníky.


Další články:
VYPLATÍ SE POJIŠTĚNÍ SCHOPNOSTI SPLÁCET?
RIZIKA INVESTIC A JAK SE JIM VYHNOUT
NEDOSTUPNÉ HYPOTÉKY, EXISTUJE ŘEŠENÍ?
CO MŮŽE ZPŮSOBIT VÝPADEK PŘÍJMŮ A CO S TÍM?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz