Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Fakta o družstevním bydlení

Družstevní-bydlení-fitbrokers

Fakta o družstevním bydlení

Pořízení vlastního bydlení je velkým zásahem do rozpočtu a pro mnoho lidí se tento cíl stává nedosažitelným. Řešením, jak se vyhnout bydlení v pronajatém bytě, může být pořízení družstevního bytu. U nás není tato forma příliš běžná, přestože jde o vhodnou variantu bydlení. Proč tomu tak je? Odpověď lze hledat v minulosti, kdy se družstevnictví spojovalo zejména se socialismem. Tento předsudek je však neoprávněný. Družstevnictví má v České republice téměř dvousetletou tradici a v okolních západních zemích jde o běžnou formu bydlení.

Vše je o penězích a bydlení obzvlášť

Často uváděným argumentem, který odrazuje od družstevního bydlení, je jeho ekonomická nevýhodnost. Pravda je však taková, že oproti nájemnému v komerčních bytech lze ušetřit až polovinu a tím se po čase vymažou vstupní náklady na pořízení družstevního podílu. Vstupní investice do družstva také není tak vysoká jako pořizovací cena vlastního bytu a v přepočtu na měsíce jsou náklady nižší než třeba cena hypotéky.
Mnoho lidí odrazuje od pořízení družstevního podílu, kterým získají bydlení, fakt, že byt nelze využít v budoucnu jako investici. Tento argument byl platný v minulosti, ale dnes banky mohou za určitých podmínek akceptovat ručení družstevním podílem pro sjednání hypotéky. Družstevní podíl má také svoji tržní cenu, která se vyvíjí podobně jako ceny bydlení. 

Družstevní byt není můj – výhoda či nevýhoda?

Vlastní bydlení lze definovat tak, že užívaný byt patří majiteli a ten má právo s ním nakládat dle svého uvážení. Může jej prodat, darovat nebo pronajímat. Výjimkou jsou úpravy, na které musí mít povolení. Majitel bytu ale nesmí zasahovat do společných prostor bytového domu.
Co se týče družstevního bydlení, najdeme u něj jeden zásadní rozdíl oproti vlastnímu. Uživatel družstevního bytu není jeho majitelem. Tím je stále bytové družstvo. To může nahánět husí kůži. Pokud však bydlíte v takovém bytě, máte družstevní podíl a právo byt užívat stejně jako by byl váš. Stejně tak lze tento podíl převést na jinou osobu nebo jej prodat.
Nespornou výhodou při nákupu družstevního bytu nebo převodu podílu na třetí osobu je úspora na daních oproti stejným transakcích s vlastním bytem. Při nákupu družstevního podílu zůstává majitelem bytu stále družstvo a stejně tak je tomu při převodu. Majitel se tedy nemění, a proto se 4% daň z nabytí nemovitých věcí nehradí. 

Družstevní bydlení znovu získává na oblibě

Češi tradičně preferují vlastní bydlení. V posledních letech však tuto skutečnost narušuje tzv. generace Y. Mladí lidé již tolik nelpí na materiálních věcech a svoje úspory raději než do auta či bytu investují do zážitků. Zároveň však chtějí mít domov, kam se budou vracet ze svých cest. Jednou z variant pro tuto generaci je právě družstevní byt, který není hmotným závazkem, ale poskytuje stejnou jistotu jako byt vlastní.
Podobné úvahy diskutují i političtí představitelé a zástupci obcí a měst. V družstevnictví vidí možnost, jak zajistit dostupné bydlení pro více obyvatel, což je právě jeho smyslem, a tak deklarují výstavbu těchto bytů.


Zvažujete-li koupi družstevního bytu, obraťte se na finanční poradce, kteří vám s touto problematikou poradí.

Podobné články:

Komu a kdy se vyplatí konsolidovat a refinancovat
Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?
Poskytovatelé úvěrů musejí mít licenci a co z toho plyne pro spotřebitele?
Družstevní byt - hypotéka a další řešení financování
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz