Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jak by mělo vypadat cestovní pojištění?

cestovní-pojištění-fitbrokers

Jak by mělo vypadat cestovní pojištění?

Na dovolené zpravidla neočekáváme žádné nepříjemnosti. Stát se nicméně může cokoli, cestovní pojištění proto představuje absolutní nutnost. Víte ale, jaké parametry by mělo mít?

Co je cestovní pojištění a k čemu je?

Cestovní pojištění vám kryje léčebné výlohy. To znamená, když se vám něco v zahraničí stane a skončíte v nemocnici, bude se z něj platit váš pobyt zde i další náklady, které souvisejí s léčbou. Proto by cestovní pojištění mělo představovat víceméně samozřejmost a nezáleží až tak na tom, jestli vyrážíte na hory do Rakouska nebo míříte na dovolenou do exotických končin. I drobná nehoda totiž může rychle celkové náklady „vyšroubovat“ do milionových částek. Cestovní pojištění vás přitom vyjde řádově na desetikoruny denně.
Statistiky ukazují, že plných 17 % Čechů pojištění nemá žádné a nemalá část se spoléhá na to, že jsou pojištěni Evropským průkazem zdravotního pojištění, tedy že jejich kartička pojišťovny má mezinárodní platnost. To přirozeně má, ale jste vázání spoluúčastí a v soukromých zdravotnických zařízeních neuspějete vůbec.

A co platební karta?

Platební karta je, jak už je ostatně zřetelné z jejího názvu, platební. O pojištění tak často bývá nutné si zvlášť zažádat a také si ho zaplatit. Nejedná se totiž určitě o primární účel platebních karet. Pojištění u ní pak můžete sice mít, nicméně bývá někdy i vázáno nutností uhradit určité služby, třeba hotel.
Navíc bývá i nevýhodně nastaveno. Jednak je charakteristické nízkými pojistnými limity a jednak i vysokou spoluúčastí. Setkáte se i s tím, že si můžete zařídit pouze úrazové pojištění. To se ale vztahuje na trvalé následky či úmrtí vlivem úrazu. Když si třeba zlomíte nohu na lyžích a budete muset ležet v nemocnici nebo se vypravíte do ordinace dentisty, máte smůlu.
S kartou si nepojistíte zpoždění svého zavazadla, většinou ani storno zájezdu. Problém můžete mít i se zavazadly jako takovými, pokud vám jde o cennosti jako elektronika. A v neposlední řadě se budete muset smířit i s tím, že se nepojistíte na riziko plynoucí z provozování některých sportů.

Jak si pojištění správně nastavit?

Jak už vyplynulo z předchozích řádků, přemýšlejte o tom, kam jedete a co tam chcete dělat. Běžná dovolená u moře vás z hlediska pojištění nemusí zneklidňovat, postačí vám úplný základ. U provozování rizikových činností jako adrenalinové sporty se už však projevuje zvýšená míra potenciálního nebezpečí. A tomu musejí odpovídat i pojistné limity.
Při cestách po Evropě se pojistěte alespoň na tři miliony korun. Ohledně cestování mimo Evropu se doporučení různí, limity si každá pojišťovna nastavuje svoje vlastní, takže se můžete setkat i s doporučenou sumou až sto milionů korun.
Když už se vám v zahraničí něco stane, tím prvním, na koho se budete obracet, se stane asistenční služba. Její kvalita je tak naprosto zásadní. Číslo proto mějte pro všechny případy vždy u sebe.

 

Podobné články:

Komu a kdy se vyplatí konsolidovat a refinancovat
Fakta o družstevním bydlení
Jak investovat bez rizika?
Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz