Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jak investovat bez rizika?

Investice-fitbrokers

Jak investovat bez rizika?

Máte-li k dispozici volné finanční prostředky, určitě je výhodnější jejich investování namísto toho, abyste je pouze nechávali na běžném účtu. Kam nejlépe investovat a na co si dát pozor?

Do čeho investovat

V základu stále platí poučka, že abychom snížili míru rizika svých investic, vyplatí se nám diverzifikace našeho investičního portfolia. Z tohoto hlediska pak má smysl zejména investování do podílového fondu. Jednotlivec totiž může svoje akcie počítat vesměs na jednotky, kdežto podílový fond si jich může dovolit vlastnit desítky.
Stále se vyplatí investovat primárně právě do akcií, jež jsou základním investičním nástrojem. Ty totiž představují nejvýnosnější produkt, na rozdíl třeba od dluhopisu. Zmást by vás neměla ani zdánlivě výhodně vypadající nabídka dluhopisu s garantovaným výnosem, zpravidla reálně nijak výnosné dluhopisy v této chvíli nejsou. Byť jim někteří analytici do budoucna předpovídají návrat na výsluní. Konzervativní investoři tak možná mohou zajásat.

Kolik investovat a na jak dlouho

Měli bychom si však zároveň uvědomit, že podílový fond představuje příslovečný běh na dlouhou trať. Investice do něj je dlouhodobá, na minimálně deset let. Doporučuje se samozřejmě v čase rozvržení investic měnit. Shrnout by se toto pravidlo dalo do jednoduché zásady, že investor má smýšlet s vyšším věkem stále konzervativněji. Proto se mu postupem času odklon od akcií může jednoznačně vyplatit.
Univerzální pravidlo dále obecně říká, že částka, kterou bychom do investic měli vložit, představuje přibližně 10 až 20 % z pravidelného příjmu. V produktivním věku většinou nebývá problém takovouto sumu uspořit a začnete-li myslet na budoucnost včas, připraví vám to dobrou půdu pro okamžik, kdy ze svého portfolia budete naopak spíše ve vyšším věku chtít prostředky čerpat.

Základní chyby v investování

A pozor, samozřejmě platí, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Naopak to skutečně nefunguje, nedejte se tak strhnout sliby riskantního projektu, na kterém nemůžete prodělat s tím, že je to určitě investice bez rizika. Můžete a může k tomu dojít dokonce velmi snadno. Jste-li konzervativním typem investora, který nechce podstupovat riziko, musíte tak nevyhnutelně počítat s výnosem nižším.
Smysluplně investovat není možné bez důkladného plánování. Na samém začátku si ujasněte, k čemu by vás ve výsledku vaše investice měly dovést. Promítněte do svého plánu nejen aktuální životní situaci, ale i předpokládaný další vývoj. To vás uchrání od jiné časté chyby.
Té se v hojné míře dopouštějí hlavně začínající investoři, když podléhají investování pod vlivem emocí. Zachovejte chladnou hlavu, jestliže jste si naplánovali dlouhodobou investiční strategií, není na místě například již zmiňované akcie při prvním prudším výkyvu na trhu obratem prodávat.
 

Podobné články:

Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?
Fakta o družstevním bydlení
Poskytovatelé úvěrů musejí mít licenci a co z toho plyne pro spotřebitele?
Komu a kdy se vyplatí konsolidovat a refinancovat



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz