Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Komu a kdy se vyplatí konsolidovat a refinancovat

konsolidace-refinancování-fitbrokers

Komu a kdy se vyplatí konsolidovat a refinancovat

Na snížení výdajů spotřebitel slyší a ani ve světě financí to není jinak. Banky proto svoje klienty často lákají na možnost refinancování nebo konsolidace půjček, které by jim měly pomoct snížit výdaje. Jsou tyto možnosti ale opravdu tak výhodné, jak se prezentují?

Kdy a jak refinancovat?

Refinancovat hypotéku v podstatě znamená, že svůj původní závazek u jedné instituce splatíte závazkem jiným a následně pokračujete ve splácení nově. Klient zpravidla refinancuje na konci období fixace, protože pak tak může učinit bez postihu v podobě poplatku. Je však potřeba dbát na to, že vyřízení celého procesu nějakou dobu trvá, proto si nezapomeňte termín fixace pohlídat a začněte včas.
Banky se však vůči tomuto postupu na druhou stranu vymezují a zatěžují ho poplatky. Jsou to poplatky za vedení, za čerpání úvěru a řada dalších. Refinancování by tak mělo předcházet důkladné počítání, což může být vhodným krokem.
Některé banky nabízejí i různorodé bonusy jako možnost jednorázově vložit na splátku libovolně vysokou částku, aniž by to bylo zatíženo poplatkem. Vždy se proto informujte u konkrétní instituce o přesných podmínkách. V ideálním případě, což znamená pokud budete mít náklady na převod úvěru jinam minimální, vám fixace může reálně ušetřit i desítky tisíc.
Navíc vám refinancování dovolí si případně i navýšit půjčku v okamžiku, kdy původní částka z nějakého důvodu nestačí. Spolu s tím si rovnou můžete dohodnout i nové datum splatnosti tak, aby vycházelo například až po datu, kdy vám na účet dorazí výplata.

Kdy se (ne)vyplatí konsolidace?

Máme-li finančních závazků více, řešením může být jejich konsolidace neboli sloučení. Klient by si měl na samém počátku především rozmyslet, jestli jsou pro něj prioritou nižší úroky anebo nižší splátky.
Konsolidovat úvěry má smysl tehdy, když máme různorodé typy. Prakticky se dá aplikovat na libovolný druh úvěru. Ne každá banka ovšem všechny úvěrové produkty „umí“. Mnohé se vyhýbají například kreditním kartám. Pomocí konsolidace je možné snížit splátku, protože dojde k prodloužení doby splatnosti závazku, ale také můžete získat i nižší sazbu.
Domácímu rozpočtu se tak znatelně „uleví“. Úsporu je možné najít rovněž v pojistném, případně poplatcích za vedení účtu. Jakmile se dostanete k volným financím, odborníci doporučují si okamžitě začít vytvářet finanční rezervu. Případné nečekané události jako náhlý výpadek příjmu z důvodu nemoci s její pomocí vyřešíte, aniž byste si museli brát půjčku.
Konsolidaci tak často volí ti, kteří mají se splácením svých závazků problém i ti, kteří potřebují získat finance na další výdaje. Stejně tak si díky ní ve svých financích snáze udržíte přehled. Opět je nutné si předem důkladně prostudovat podmínky konkrétní banky. Správně navolenou konsolidací lze ušetřit tisíce korun.
 
V případě zájmu o refinancování využijte služeb brokerpoolové společnosti, která vám poskytne ty nejlepší finanční poradce.

Podobné články:

Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?
Poskytovatelé úvěrů musejí mít licenci a co z toho plyne pro spotřebitele?
Družstevní byt - hypotéka a další řešení financování
Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz