Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?

úvěr-půjčka-fitbrokers

Kdo mi (ne)půjčí, proč a co s tím?

Když se vám vaše finanční závazky vymknou z rukou, může to mít naprosto fatální důsledky. Smysl má tak této situaci předcházet. Poskytovatel vám může žádost o půjčku zamítnout. Proč a máte šanci na tom něco změnit?

Co je bonita a úvěruschopnost a jakou hrají tyto ukazatelé roli?

Každý poskytovatel, ať je to banka nebo zástupce sektoru nebankovního, musí žadatele prověřit a zaměřit se na jeho schopnost úvěr splácet. Hovoříme o tzv. úvěruschopnosti. Úvěruschopnost a bonita jsou, pozor, dva rozdílné termíny.
Bonita v zásadě mapuje vaši celkovou finanční situaci. To znamená příjmy i výdaje, ale veškeré. Spadají sem i další položky zatěžující váš rozpočet – leasing na auto, alimenty, vybavení pořízené na splátky a další. Na bonitu má dále ovšem vliv například také věk.
Úvěruschopnost je tedy součástí bonity. Na základě těchto kritérií se poskytovatel rozhoduje, jestli žadateli ohledně poskytnutí úvěru vyhoví. V současné době jsou i nebankovní instituce povinny se jimi řídit. Smyslem schvalovacího procesu by tak mělo být zodpovědné rozhodnutí, jestli je finanční situace klienta adekvátní a jestli později půjčku zvládne splácet.

Co když mě poskytovatel úvěru odmítne?

Jestliže si berete první půjčku, lépe vaši finanční historii zná vaše vlastní banka. Proto je vyšší šance, že vám vyhoví. Jinak ale v zásadě nemá smysl po prvním odmítnutí zkoušet obesílat žádostí instituce další. Ty legálně fungující se totiž už musejí řídit totožnými pravidly, jelikož to mají dáno zákonem.
Přece jen vám jinde jsou ochotní úvěr poskytnout? Ve vlastním zájmu byste zdánlivě lákavé nabídce neměli podlehnout. Půjčka je potenciálně výrazným rizikem. Tam, kde si ho neumíme uvědomit sami, by nám měl pomoci právě poskytovatel a být jakousi pomyslnou záchrannou brzdou, která zabrání tomu, abychom se vlastní nerozvážností dostali do problémů.

Jak na zvýšení bonity?

Šanci ovšem přece jen máte. Když v čase zapracujete na zvýšení bonity, je možné, že příště s půjčkou problémy mít nebudete. Jak na to?
Měli byste v prvé řadě mít stabilní zaměstnání. Jestliže ho nemůžete měnit, abyste si zvýšili příjem, alespoň se zkuste se svým zaměstnavatelem domluvit na tom, zda můžete získat smlouvu na dobu neurčitou.
Výrazně se může vaše bonita zlepšit, když budete o půjčku žádat ve dvou. Vaším spolužadatelem může být kdokoli. Pamatujte ovšem na to, že jste-li ženatý či vdaná, váš manžel nebo manželka je dokonce u banky automaticky posuzován spolu s vámi. Dobrou úvěrovou historii tak musíte mít oba.
Snažte se i doplatit ty závazky, které už máte. Pokud možno řádně a včas. Záznam v úvěrovém registru vaší bonitě neprospěje, naopak.
Pomůže vám i omezení dalších výdajů. Volné prostředky se dají najít i na produktech jako životní pojištění nebo nejrůznější spoření. Nemusíte je ale úplně rušit, postačí si snížit splátky.
Rádi byste se dozvěděli o tom, jestli splňujete podmínky bonity a úvěruschopnosti? Obraťte se na finanční poradce, pomohou vám v celém procesu.

Podobné články:

I když jsou Češi obezřetnější, přesto se zhruba polovina národa zadlužuje
Bude zájem o úvěry a smlouvy u stavebního spoření dále narůstat?
Máme pro vás 6 tipů, jak získat větší finanční svobodu
Jaké vás čekají výdaje při čerpání hypotéky?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz