Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

HYPOTÉKY URVALY DALŠÍ REKORDNÍ ROK

rekord-hypotéka-fitbrokers.jpg

HYPOTÉKY URVALY DALŠÍ REKORDNÍ ROK

Publikováno: 26. 1. 2021

To, co většina odborníků v prosinci pouze předpovídala, se nyní potvrdilo. Rok 2020 se stal rekordním v objemu poskytnutých hypotečních úvěrů. Prosinec loňského roku se dokonce stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii.


Jak se rok 2020 vyvíjel?

Na začátku loňského roku, kdy jsme ještě nikdo nevěděli, co nás přesně čeká, přistoupila Česká národní banka (ČNB) ke zvýšení reposazby na 2,25 %. Leckdo se mohl domnívat, že nízkým sazbám odzvonilo a sazby budou už jen stoupat. Jenže se do hry vložil COVID-19 a ČNB začala postupně opět sazbu snižovat. Nejdříve v březnu hned dvakrát a poté v květnu.

Prakticky všechna odvětví zažívala rapidní pokles a dopady krize. Hypoteční trh se ale rychle oklepal a před námi byly rekordní měsíce. Průměrná sazba hypotečních úvěrů i nadále klesala a již v listopadu bylo všem jasné, že tento rok bude rekordní. Prosincové objemy tento odhad už jen potvrdily.

Co pomohlo k rekordu?

Mimo pozvolna klesající průměrnou sazbu hypotečních úvěru (ta se v prosinci 2020 dostala až na 1,96 %) pomohly k rekordnímu roku i doprovodná opatření kvůli COVID-19. Nejdříve v dubnu ČNB zrušila limit ukazatele DTI (poměr celkového dluhu žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu) a od července pak také limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). V platnosti tak zůstal pouze limit ukazatele LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti) ve výši 90 procent.

Dalším důvodem může být také zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to zpětně pro vklady provedené katastrem nemovitostí od 1. prosince 2019. Kupujícím tak stát ulevil od placení čtyřprocentní daně.

V neposlední řadě se finální číslo rekordního objemu dostalo na takovou hodnotu také díky velkému množství refinancovaných úvěrů (tyto úvěry některé banky berou jako nové úvěry) a obecně stoupající výši hypotečních úvěrů. Průměrná výše hypotéky se nyní pohybuje v průměru okolo necelých tří miliónů korun.

Prognóza na rok 2021

Každé období blahobytu jednou skončí, a tak tomu bohužel bude asi i u hypoték v letošním roce. Na druhou to nebude nějak drastické, spíš pozvolné. Sazby se pravděpodobně začnou odrážet zase směrem nahoru, protože už nyní dochází ke zdražování peněz na mezibankovním trhu. Dále se až nyní začnou pořádně projevovat dopady opatření s COVID-19 a to růstem nezaměstnanosti. Tím pádem je možné, že méně lidí projde přísným bonitním sítem bank.

Kdo si tedy v loňském roce vzal novou hypotéku, nebo refinancoval k nové bance a zafixoval na delší období, zřejmě vyhrál.

Nebo se můžeme plést a rok 2021 nám připraví zase nějaké překvapení, jako loňský rok.


Potřebujete pomoci s hypotečním úvěrem?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
ČAS PRO SLOŽENÍ ODBORNÉ ZKOUŠKA NA POJIŠTĚNÍ PRODLOUŽEN
HYPOTÉKY LÁMOU REKORDY
CHYSTÁTE SE REFINANCOVAT? POZOR NA ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ
PODZIMNÍ ÚROČENÍ STAVEBNÍCH SPOŘITELEN
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz