Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Co je pro Čechy důležité při výběru půjčky?

0

Co je pro Čechy důležité při výběru půjčky?

Publikováno: 7. 8. 2020

Je více parametrů, které člověk může při výběru půjčky porovnávat. Některé jsou viditelné hned, jiné musí člověk podrobně hledat ve smlouvě, nebo se na ně zeptat. Češi, stejně jako v jiných odvětvích, jdou ale stále hlavně po ceně. A krom měsíční výše splátky, je více zajímá také RPSN, čili roční procentuální sazba nákladů.


Je tomu už několik let, co se díky regulaci z trhu vytratily společnosti, které nabízely “predátorské“ půjčky. Dnes na trhu působí pouze společnosti, které získaly licenci od České národní banky. To vedlo ke kultivaci trhu a ke zlepšení pomáhá samozřejmě i větší informovanost spotřebitelů. Ti mají dnes daleko více možností, kde získat informace a hlavně v krátkém čase. Podle průzkumů se Češi při výběru cítí sebejistěji než dřív a zajímá je nejen cena, ale také flexibilita při splácení.


RPSN se hlásí o slovo

Více jak polovina dotázaných považuje za důležité, na kolik je půjčka měsíčně vyjde. Stále se tedy hodně zajímají o úrokovou sazbu, ale naštěstí se jejich pozornost přesouvá i na celkovou nákladovost půjčky. A tu v sobě popisuje právě RPSN. Při posuzování ceny půjčky je to tedy důležitější parametr než úroková sazba, protože ukazuje všechny reálné náklady spojené s půjčkou.


Co je RPSN?

Roční procentuální sazba nákladů udává, kolik procent z dlužné částky budete muset za půjčku zaplatit za jeden rok, a to včetně splátek, správy půjčky i dalších nákladů souvisejících s jejím čerpáním.


Flexibilita je dnes žádaná

Důležitost při rozhodování o půjčce hraje i její flexibilita. Češi chtějí mít stále více kontrolu nad tím, jak s půjčkou podle situace zacházet, nebo ji upravovat. Zejména výši měsíční splátky, nebo v dnešní době hodně vyhledávaný odklad splátek.

Penále a pokuty jsou naopak parametry, které Čechy zas tak moc netrápí. A přitom se takové penále za nesplácení může vyšplhat i na desítky tisíc navíc. Mnohem větší váhu při výběru přikládají navíc ještě sjednání půjčky on-line nebo přes mobilní aplikaci.


Potřebujete poradit s otázkami kolem půjček?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.


Další články:
SCHVÁLENO - DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI UŽ PLATIT NEMUSÍTE
JAKÝ BUDE VÝVOJ HYPOTEČNÍHO TRHU?
ČNB ZRUŠILA LIMIT DSTI U HYPOTÉK
BUDOU SAZBY ÚVĚRŮ NA BYDLENÍ KLESAT?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz