Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

ČNB uvolňuje limity pro získání hypotéky

čnb-hypotéka-fitbrokers.jpg

ČNB uvolňuje limity pro získání hypotéky

Nouzový stav v ČR kvůli epidemii koronaviru stále pokračuje a na to včera zareagovala i ČNB. Umožnila totiž komerčním bankám poskytovat úvěry na bydlení více klientům díky uvolnění limitů tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky.


Bankovní rada ČNB od 1. dubna 2020 zmírnila svá doporučení pro posuzování nových hypoték. Nový limit výše úvěru na bydlení v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) zvýšila na 90 z 80 %. Poměr mezi měsíční splátkou všech úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu žadatele (DSTI) zvýšila ze 45 na 50 %. Posledním limitem je poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) a ten dokonce zrušila.

Toto opatření se ale nevztahuje na tzv. investiční hypotéky, kde se jedná o koupi nemovitosti za účelem pronájmu. Zde stále platí původní přísné limity a banky to v praxi poznají díky tomu, že je budoucí příjem z pronájmu nemovitosti zahrnut do čistých příjmů pro posouzení úvěru.

Opatření kvůli koronaviru budou a už mají dopad na ekonomiku ČR, to je bez debat. Proto každá úprava, která je výhodná pro občany je vítána. Dále nesmíme zapomenout, že mají klienti stále možnost zažádat o odklad splátek svých úvěrů u bank, které to umožňují. Vláda ale schválila návrh Ministerstva financí na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték, které bude po schválení Parlamentem a nabytí účinnosti závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti.


Chcete porovnat aktuální úrokové sazby bank? Naše to HYPOKALKULAČKA zvládne za Vás během chvilky.


Na druhou stranu by měli klienti očekávat, že u nových spotřebitelských úvěrů, a nebo když budou chtít své úvěry konsolidovat, je mohou v těchto dnech čekat o něco přísnější podmínky a celkové posuzování o poskytunutí úvěru.


Potřebujete poradit s otázkami kolem úvěrů?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme.



Další články:
KORONAVIRUS A ODKLAD SPLÁTEK HYPOTÉKY
REGULACE PŘITVRZUJE. NAHRÁVÁNÍ TELEFONŮ BYLO SCHVÁLENO!
BROKERPOOL ČI MLM. TO JE OČ TU BĚŽÍ?
UŠETŘETE ČAS S NÁSTROJI OD FITBROKERS
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz