Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Ceny nemovitostí letí vzhůru a zájem o ně neklesá.

Urokova-sazba-hypoteky

Ceny nemovitostí letí vzhůru a zájem o ně neklesá.

Publikováno: 28. června 2021


Lidé v ČR dluží více než dva a půl bilionu korun. Jen za poslední čtvrtletí vzrostl dluh o téměř 180 miliard. Ceny nemovitostí neustále rostou a úrokovou sazbu na hypotéku už pod 2 % není možné získat. Přesto mají lidé enormní zájem o koupi nemovitostí.

Za rok 2020 si lidé sjednali hypotéky za více než 250 miliard korun a ceny nemovitostí vzrostly o téměř 13 %. Jen za první čtvrtletí letošního roku ceny nemovitostí vzrostly o další 4 %, což je nejrychlejší růst za posledních 10 let. V březnu si lidé půjčili na bydlení rekordních 33 miliard korun, což je 101% meziroční nárůst. V květnu to bylo již 40,56 miliard. 


Cena nemovitostí roste

Nemovitosti ve vybraných lokalitách, o které se zajímají investoři, jsou podle ČNB nadhodnoceny až o 25 %. Vzhledem k vysokému zájmu o pořízení nemovitosti, ať už pro vlastní bydlení nebo jako investici, a neustálému růstu cen, není divu, že jejich dostupnost klesá. Na trhu je proto nedostatek nemovitostí, kupuje se prakticky cokoliv. Ať už jsou to starší byty, novostavby, rodinné domy, rekreační chalupy, nebo apartmány na horách. Čím dál více lidí chce své finance uložit do nemovitostí. Investiční byty se v některých větších městech však přestávají vyplácet. Nájemné stagnuje a například v Praze a Brně dokonce v prvním čtvrtletí pokleslo.


Vyřízení hypotéky se protahuje

Průměrná výše hypotéky je aktuálně 3 123 485 korun a její meziroční nárůst činí téměř 400 000 korun. Reálná mzda za loňský rok vzrostla však pouze o 1,2 %. Pokud si tedy dnes bere kdokoliv hypotéku, musí se i více zadlužit. Stejně tak si na ni musí i počkat. Vzhledem k velkému zájmu o sjednání úvěrů banky nestíhají tyto žádosti zpracovávat a na schválení si tak počkáte místo týdne i měsíc či dva. Celkově může vyřízení hypotéky od vstupní žádosti, scóringu, odhadu nemovitosti, až po schválení hypotéky trvat i několik měsíců.


ČNB zvýšila sazbu

Vzhledem k růstu inflace lze předpokládat, že ČNB do konce roku opět zvedne základní úrokovou sazbu, stejně jako v předchozím týdnu, kdy se sazba zvýšila z dosavadní 0,25 na 0,5 %. Zvýšení se následně se zpožděním promítne do růstu cen úrokové sazby hypoték. Do konce roku tak lze předpokládat, že se úrokové sazby mohou dostat nad 2,5 procenta. 


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz