Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Státní půjčka na bydlení? Kdo jí má na dosah?

půjčka-fitbrokers.jpg

Státní půjčka na bydlení? Kdo jí má na dosah?

V dnešní době je pro mladé rodiny velice náročné sehnat nějaké to vlastní bydlení. Velkou pomocí ale rozhodně může být výhodný státní úvěr. Jaké podmínky musíte splňovat a proč se tyto situace řeší úvěrem ze stavebního spoření nebo dokonce čerpáním hypotéky? Čtěte dál.

Ceny nemovitostí v naší zemi každým rokem více a více stoupají. Není tedy divu, že Česká republika patří v Evropské unii mezi země, které mají nejvyšší ceny nemovitostí. Největší problém je to zejména pro mladé rodiny, které si nějaký byt chtějí koupit. Řešením tohoto problému může být již vládou schválená podpora bydlení. Pokud chcete požádat o státní úvěr, jeden z manželů musí být mladší 36 let nebo pečujete o dítě, které je mladší než 15 let. Tyto peníze se budou čerpat pouze ze Státního fondu rozvoje bydlení. Žádost o státní úvěr na bydlení, včetně všech potřebných příloh, bude možné podávat od 15. srpna, přičemž výše maximální částky úvěru bude záviset na účelu úvěru, stát bude vyčleňovat z fondu 1 mld. ročně, v tomto roce jen 650 mil. Kč, takže očekáváme rychlé vyčerpání.

Jen státní úvěr nepostačí

Hranice státního úvěru na modernizaci bydlení je od 30 000 Kč do 300 000 Kč. Na pořízení bydlení jeho výstavbou nebo na koupi rodinného domku můžete dostat nejvýše 2 000 000 Kč, maximálně ale 80 % skutečných potřebných nákladů a nejvýše 1 200 000 Kč na pořízení nějakého bytu jeho koupí, maximálně ale 80 % ceny. Úroková sazba bude stanovena ve výši základní referenční sazby EU pro ČR, která bude platná k datu, kdy došlo k podpisu smlouvy, nejméně ale ve výši 1 % za rok. Vzhledem k finančnímu limitu nepůjde tedy státním úvěrem financovat celou kupní cenu bytu či domu. Státní úvěr bude tedy potřeba kombinovat např. s vlastními úsporami nebo úvěrem ze stavebního spoření nebo hypotečním úvěrem, situaci je vhodné konzultovat dle individuální situace s kvalitním poradcem.

Ti, kteří dluží, žádný úvěr nedostanou

Pokud žadatel neprokáže, že je schopný úvěr splácet, není-li dostatečně zajištěn nebo má ke dni podání žádosti nedoplatek na dani nebo na sociálním či zdravotním pojištění, poté mu nelze žádný státní úvěr na bydlení poskytnout. Ze státního úvěru tedy nemůžou čerpat žádní dlužníci. Tento úvěr se bude postupně splácet, a to měsíčními splátkami. Bude moci být splacen i předčasně, a to kdykoliv. Splatnost tohoto úvěru při modernizaci vašeho obydlí nesmí překročit dobu 10 let od uzavření smlouvy. U pořízení bydlení je to pak 20 let. Během splácení státního úvěru nebude moci příjemce převést vlastnické právo k obydlí na jinou osobu, současně však bude možné z důvodu narození dítěte až na dva roky přerušit splácení úvěru a narození dítěte během splácení sníží jistinu úvěru o částku 30 000 Kč.

Nač si pořizovat vlastní byt nebo dům?

Některé z mladých rodin se nechtějí zbytečně kvůli bydlení nějak zadlužovat, proto většinou žijí v podnájmu. Pokud člověk plánuje ale něco dlouhodobého, koupě vlastního bydlení je určitě dobrý a hlavně zodpovědný krok. Pokud si vše dobře finančně rozvrhnete, životní úroveň rodiny se během splácení hypotéky nemusí příliš snižovat. Splátky hypotéky totiž mohou být jen o trošku vyšší než nájemné. Bydlet v nájmu je ideální především pro lidi, kteří se často například kvůli práci stěhují.

Zadlužení kvůli bydlení patří mezi dobré dluhy, pokud cena pořízené nemovitosti odpovídá rodinným finančním možnostem a je vybrán dobrý způsob financování nákupu bytu či domu,


Potřebujete zajistit vaši potřebu vlastního bydlení? Naši odborníci vám rádi pomohou.


Další články:
POJIŠTĚNÍ EXTRÉMNÍCH SPORTŮ NA DOVOLENÉ
VYPLATÍ SE POJIŠTĚNÍ SCHOPNOSTI SPLÁCET?
RIZIKA INVESTIC A JAK SE JIM VYHNOUT
NEDOSTUPNÉ HYPOTÉKY, EXISTUJE ŘEŠENÍ?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz