Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost

Hypotéka-fitbrokers.jpg

Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost

Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost, jak financovat nákup nemovitosti. Rok 2018 však v tomto směru příznivý nebude. Proč a co se změnilo? 
Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů činil v roce 2017 přesně 226 miliard. Trh prožil, přes slibný začátek, v druhé polovině roku 2017 masivní propad. S vysokou pravděpodobností můžeme podobný scénář čekat i v roce letošním. Důvody jsou tři hlavní:

Skončily stoprocentní hypotéky

ČNB tak reagovala na extrémně nízké sazby a nárůst žádostí o hypotéku. Limitovala výši LTV, nyní si tak můžete půjčit maximálně na 90% hodnoty nemovitosti. Jinými slovy, zbylých 10% je nutné zajistit z vlastních zdrojů. Což pro řadu lidí představuje problém. Novinka zkomplikovala život především mladým rodinám.
Kdo tak volné prostředky k dispozici neměl, musel si pospíšit, aby si stihl ještě stoprocentní hypotéku vzít. Navíc je nutné si uvědomit, že je potřeba zaplatit také daň z převodu nemovitosti. Její výše činí 4% z kupní ceny. To je další zátěž do rozpočtu.

Zvyšování úroků

Konkrétně to bylo během roku 2017 o 0,42%. Experti očekávají, že výše úrokových sazeb bude stoupat i nadále. Doslova zlaté časy extrémně nízkých úroků máme dle nich za sebou. Česká národní banka na začátku roku 2018 přikročila k navýšení základní sazby o 0,25% a pravděpodobně nárůst ještě několikrát zopakuje. Opět to bude znamenat horší podmínky pro získání hypotéky.

Stále dražší nemovitosti

Nemovitost se vyplatilo koupit do roku 2017. Ceny nemovitostí se zvýší i letos, byť se tempo růstu pomalu mírní. Nárůst dobře ilustruje modelový příklad: Průměrná česká rodina potřebuje na koupi nemovitosti přibližně 6,5 ročních platů domácnosti. Ještě v roce 2012 jí přitom stačilo 5 ročních platů. Nejvyšší ceny panují tradičně v hlavním městě.
 
Experti mají proto zásadní radu: Na nic nečekat a požádat si o hypotéku co nejdříve. Jakmile si hypotéku vezmete, doporučuje se co nejdelší fixace, optimálně alespoň na 10 let. Úroky totiž dle očekávání také porostou dál. A samozřejmě si berte úvěr jen tehdy, je-li ve vašich finančních možnostech.

Podobné články:

Vyplatí se brát si hypotéku s partnerem?
Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě?
Ceny hypoték stoupají, zájem o ně vytrvale klesá
Fixace hypotéky


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz