Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Je vyřízení hypotéky sprint nebo maraton?

0

Je vyřízení hypotéky sprint nebo maraton?

Vyřizování hypotéky občas bývá běh na dlouhou trať. Kdo zažil, jistě nám dá za pravdu. Nejedná se však pouze o papírování, ale také o průzkum trhu, který může být velmi zdlouhavý. Abyste svůj čas mohli věnovat rodině, sportu nebo jiné aktivitě, pomůžeme vám s celým procesem. Poté to nemusí být maraton, ale možná i sprint.


Pojďme se na celý proces podívat krok za krokem.

Rozbíháme závod:

Po absolvování průzkumu, kdy klient získává informace o hypotečních úvěrech a rozhodne se pro konkrétní variantu, je potřeba odevzdat žádost o hypoteční úvěr a další dokumenty pro tzv. scoring. Na základě tohoto scoringu banka prověří úvěrové registry, vyhodnotí bonitu a riziko, které má vliv na úrokovou sazbu.

Odhad:

Pokud je vše v pořádku, může se objednat odhad, který buď zajistí interně banka nebo jsme schopni pomoci klientovi odhad zajistit. Odhad trvá zhruba týden a mezitím společně zajistíme ostatní dokumenty dle seznamu (k příjmům, účelu úvěru atd.). Hotový odhad putuje k tzv. supervizi, která odhad posoudí – schválí nebo poníží, případně přidá podmínky platnosti ceny.

Schvalování:

Všechny dokumenty pak odchází do schvalovacího procesu, který trvá několik dní, pokud si schvalovatel nic dalšího nevyžádá. Po schválení už stačí jen podpis smluvní dokumentace a splnit podmínky pro čerpání.

Katastr nemovitostí:

U většiny hypoték musí dát klient svou nebo pořizovanou nemovitost do zástavy a změnu zapsat do Katastru nemovitostí (KN). Poté banka uvolní finance. Ve většině případech lze finance uvolnit již na základě návrhu na vklad zástavního práva. Následuje zápis změny vlastnického práva do KN, což většinou zabere jeden měsíc.

Kousek k vysněnému bydlení:

A aby toho nebylo málo, tak nastěhování může bránit ještě prodávající, který čeká, až mu bude připsána kupní cena na účet. Proto doporučujeme se s prodávajícím dopředu domluvit na podmínkách předání.


Jak je to u refinancování?

Obecně se dá říct, že u refinancování je celý proces kratší, protože banka mnohdy nevyžaduje nový odhad, pakliže ten původní není starší než 8 let a je dostačující. Když se k tomu připočte známá úvěrová historie klienta, může být proces schvalování hypotéky o to rychlejší.


Zvažujete pořízení vlastního bydlení nebo se vám blíží změna fixace úrokové sazby?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s celým procesem pomůžeme.


Další články:
JAK SE DAJÍ DÍKY KONSOLIDACI UŠETŘIT PENÍZE
KLÍČ K VĚTŠÍ FINANČNÍ SVOBODĚ
JAKÉ ZVOLIT POJIŠTĚNÍ PRO AUTOMOBIL?
JAK JSOU NA TOM ČEŠI PŘI KOUPI AUTMOBILU?

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz