Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jaké volit financování pro družstevní byt?

Družstevní-byt-hypotéka-fitbrokers

Jaké volit financování pro družstevní byt?

Ani na koupi družstevního bytu nemusíte mít k dispozici plnou kupní cenu nemovitosti v rámci vlastních zdrojů. Hypotéku použít za jistých okolností lze, navíc existují i další alternativy.

Jak financovat koupi družstevního byt?

Koupě družstevních bytů s sebou v principu přináší oproti pořízení bytu v osobním vlastnictví méně rizik. Mnoho majitelů se pro ně rozhodne i proto, že bývají levnější, navíc podléhají i osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí. Nemáte-li dostatečný objem hotovosti na přímou koupi, situaci můžete řešit několika způsoby.

Hypoteční úvěr 

V první řadě je možné si požádat o klasickou hypotéku. Banka ale bude vyžadovat její zajištění nemovitostí. Což u družstevního bytu možné není. Oficiálním vlastníkem nemovitosti totiž nejste, vlastníte pouze podíl v družstvu, na který se váže právo na nájem, ale zástavní právo zde uplatnit nelze. Použít tak budete muset nemovitost jinou. Pak postup probíhá úplně stejně jako při jakékoli jiné žádosti o hypotéku. 

Předhypoteční úvěr

Namísto klasického úvěru si může žadatel rovněž vzít úvěr tzv. předhypoteční. Ten zajištění jinou zástavou nevyžaduje. Avšak v jeho rámci jste vázáni podmínkou, že do 12 měsíců stihnete realizovat převod dotčené nemovitosti do osobního vlastnictví. V principu jde o hypoteční úvěr, který ale nepotřebuje zajištění. Na jeho pozdější splacení pak použijete běžnou hypotéku. Dokud trvá čerpání předhypotečního úvěru, platí klienti pouze úroky, splátky přicházejí až s čerpáním hypotéky. Předhypoteční úvěr je zatížen vyšší úrokovou sazbou.

Překlenovací úvěr

Překlenovací úvěr lze použít tam, kde nemáte k dispozici žádnou další nemovitost a ani nemůžete garantovat získání nemovitosti do uvedené lhůty jednoho roku. Tento typ úvěru je však limitován konečnou sumou, která činí pouze 2 miliony korun. Vyšší částky lze čerpat za předpokladu sloučení překlenovacího úvěru s jinými typy finančních produktů.

Spotřebitelský úvěr

U spotřebitelského úvěru vám obvykle poskytovatel nebude klást do cesty mnoho překážek při jeho získávání. Na druhou stranu je ovšem vykoupen vyššími splátkami i úroky. Částky poskytované v jeho rámci bývají rovněž nižší.
Pro získání jakéhokoliv úvěru se spojte s odborníky na finance, kteří vám díky svým zkušenostem nabídnou tu nejvýhodnější variantu pro vás.

Podobné články:

Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost
Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě?
Ceny hypoték stoupají, zájem o ně vytrvale klesá
Fixace hypotéky



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz