Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jak napomáhá současný stav trhu dlouhodobým fixacím u hypoték?

hypoteční-poradce-fitbrokers.jpg

Jak napomáhá současný stav trhu dlouhodobým fixacím u hypoték?

V loňském roce Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu. Od sazeb ČNB se pak odvíjí úročení dalších komerčních úvěrů.
Na jak dlouhou dobu je tedy nejlepší zafixovat úrokovou sazbu u hypotéky, aby to bylo pro spotřebitele výhodné?

Jaké faktory ovlivňují výběr délky fixace?

Nejčastější délky fixací jsou na jeden, tři, pět, sedm nebo deset let. Zatímco dříve byl největší zájem o fixaci na pět let, nyní začínají lidé projevovat zájem o fixaci na deset let. Důvodů, proč dochází k takovému obratu, je hned několik. V současnosti je jedním z nejzásadnějších důvodů růst úrokových sazeb, které se pravděpodobně i do budoucna budou dále zvyšovat.
Na změně délky doby fixace se podepsal i nový úvěrový zákon, který platí od prosince roku 2016. Klienti díky němu získali výhodu v podobě možnosti předčasného splácení úvěru.
Dalším faktorem, proč dochází ke změně délky fixace, mohou být i přísnější podmínky pro poskytování úvěrů.

Podle čeho je dobré volit délku fixace?

Výběr délky fixace by se měl odvíjet od toho, jaké má klient plány. Neméně důležitou roli při volbě by měla hrát i osobní situace klienta.

Pro koho se hodí fixace na kratší dobu?

Pro klienta, který očekává získání většího finančního obnosu, je výhodnější fixace na kratší dobu. Díky zákonu, který umožňuje předčasné splacení 25% z ceny hypotéky, je totiž možné finance použít na předčasné splacení části úvěru. Nové úroky na další období se tak budou vypočítávat z nižší částky a tím pádem budou nižší.

Pro koho je výhodnější fixace na delší dobu?

Pro klienty, kteří v dohledné době neplánují založit rodinu, se vyplatí fixace na delší dobu. Zároveň i pro ty, kteří si pořizují bydlení, ve kterém chtějí zůstat, se vyplatí fixace na co nejdelší období. Dá se lépe plánovat rodinný rozpočet, protože je splátka neměnná po delší dobu.

Mohlo by vás zajímat:

Právo na výmaz aneb Jak může GDPR ohrozit finanční poradce?
Hypotékám se sazbami pod 2% pravděpodobně odzvonilo
Jaké vás čekají výdaje při čerpání hypotéky?
Jak můžete díky hypotéce ušetřit?
© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz