Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Je licence pro poskytování úvěrů ochrana pro klienta?

Poskytování-úvěru-licence-fitbrokers

Je licence pro poskytování úvěrů ochrana pro klienta?

Novela zákona o spotřebitelském úvěru vstoupila v platnost v roce 2016. Přinesla řadu změn a z trhu definitivně smetla společnosti, jejichž praktiky hraničí s lichvou.
Každý poskytovatel musí mít licenci od ČNB. Letos, konkrétně k 31. 5. 2018, končí tzv. přechodné období, během něhož ještě mohly společnosti bez licencí působit. Co bude dál a co když už jste si stihli vzít úvěr u někoho, jehož osud na finančním trhu je zpečetěn?

Poskytování úvěrů s licencí

Účelem nového zákona je vyšší ochrana spotřebitele. Mělo by dojít ke sjednocení bankovních a nebankovních institucí, které nyní půjčují za stejných podmínek. Určité vyčištění trhu skutečně nastalo, původně na něm působilo cca 55 000 subjektů. Žádost o udělení licence si ale podalo pouze 108 z nich. Licenci reálně zatím získalo jen 21 provozovatelů.
Žádost o ni je založena na minimálním kapitálu 20 milionů korun, dále musí být podložena spolehlivým vedením i předpisy, nutná je odborná způsobilost a rovněž se provozovatel zavazuje prověřovat bonitu klienta. Původně přitom podmínky žádaly pouze platné živnostenské oprávnění. Poskytovatel bez licence tak teď zanikne, případně se musí s někým licencovaným sloučit. Jenomže s dluhem už to tak snadné není.

Mám úvěr, co bude dál?

Velmi zjednodušeně řečeno se dopadem nové legislativy pro klienta nemění nic. Rozhodně se nejedná o způsob, jak nevýhodnou půjčku „smazat“. Splácet musíte dál, a to za striktního dodržení původních podmínek. Tedy i za předpokladu, že za neplnění smluvních podmínek na vás dopadnou vysoké sankce.
Prakticky dojde k tomu, že budete platit na odlišný účet. Může to být ten, který patří společnosti, jež závazky po zaniklé firmě přebírá. Ta by vám měla takovou skutečnost oznámit a informovat, na který účet máte posílat peníze teď.
I když ale potřebné aktualizované údaje neobdržíte, rozhodně je nutné platit dál, například uložit prostředky do notářské úschovy. Důkaz, že jste svoje dluhy řádně hradili, vám totiž může být ku prospěchu při řešení případného sporu.
Jak ale upozorňují finanční experti, ani nový zákon rozhodně některé poskytovatele nepřiměje k tomu, aby skončili. Ti začnou s vysokou pravděpodobností půjčovat tzv. načerno. Zájemce si pak u nich bere úvěr ryze na vlastní odpovědnost. Nicméně jak ale dále konstatují odborníci, takový úvěr poskytnutý ilegální cestou je z hlediska zákona bezúročný, tzn. nemusíte platit víc, než jste si půjčili.

Jak se bude dodržování kontrolovat?

Stát tak získává velmi efektivní nástroj, kterým bude dodržování nastolených pravidel kontrolovat. ČNB bude moci provádět kontroly i na místě a v jejím registru si můžete ověřit i vy, jak na tom konkrétní poskytovatel je. Stačí se podívat do registru.
Dál by mělo přes veškerá opatření ale platit, že při nabírání půjček musí být obezřetný hlavně sám žadatel.
 
Abyste nenaletěli při čerpání úvěru, svěřte se do rukou finančních specialistů.

Podobné články:

Družstevní byt - hypotéka a další řešení financování
Pro většinu lidí představuje hypotéka stále jedinou možnost
Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě?
Ceny hypoték stoupají, zájem o ně vytrvale klesá



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz