Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Hypotékám pod 2 % pravděpodobně odzvonilo.

hypoteční-poradci-fitbrokers.jpg

Hypotékám pod 2 % pravděpodobně odzvonilo.

Není tajemstvím, že hypotéky od loňského roku stále zdražují. V prosinci jsme tak mohli být svědky nárůstu sazeb u hypotečních úvěrů. Průměrná úroková sazba v roce 2017 byla 2,19%. Podle prognóz se můžeme připravit na to, že v dlouhodobém horizontu úrokové sazby neklesnou pod 2%.

Mírný pokles žadatelů o hypoteční úvěr v prosinci

Zatímco v prosinci rostly objemy sjednaných úvěrů, počty poskytnutých úvěrů lehce klesaly. Do banky nebo k hypotečnímu specialistovi v prosinci přišlo žádat o hypotéku 9 351 klientů, což je zhruba o 1,22% méně než v listopadu.
Příčinou vyšších objemů mohou být stále narůstající ceny nemovitostí, ale také refinancování úvěrů, které mají vliv na průměrnou výši nových úvěrů, jelikož spadají do statistik.

Průměrná výše hypoték v roce 2017

Částka přes 2,15 mil. Kč - to je průměrná výše hypotéky poskytnuté v prosinci. Průměrná výše hypotéky za celý rok 2017 přesáhla částku 2 miliony korun.
Ze statistik vyplývá, že i přes neustále se zvyšující úroky, ale i ceny nemovistostí jako takových,  je v České republice vysoký zájem o pořízení vlastního bydlení.

Ne příliš pozitivní výhled kolem růstu úrokových sazeb

U tahounů v oblasti financí se dá očekávat, že budou ceny úrokových sazeb přizpůsobovat své konkurenci. Důkazem je začátek letošního roku, kdy např. ČSOB zvedla hypotéky o 0,2 procentního bodu, zatímco Raiffeisenbank naopak hypotéky nepatrně snížila.
Očekává se, že ze strany České národní banky letos přijde další nárůst úrokových sazeb, na což bezesporu budou reagovat ostatní banky. Růst sazeb se pravděpodobně jen tak nezastaví.

Dlouhodobá fixace a extra splátka jednou za rok bez sankce

Můžeme očekávat, že více bank bude nabízet hypotéky s dlouhodobější fixací. Např. v České spořitelně získáte hypoteční úvěr s patnáctiletou fixací. Při současném stavu zvyšování sazeb se to jistě vyplatí.
Zatímco dříve byla penalizace byť jen za jednu jedinou splátku úvěru navíc, nyní jsou v tomto ohledu některé banky vůči klientům vstřícnější. Jednou za rok má klient nárok na vložení mimořádné splátky úvěru v maximální výši 25% z ceny hypotéky, při čemž mu nehrozí pokuta.

Dobrá zpráva nakonec

Ve většině případů se musíme smířit s tím, že sazba u hypotéky neklesne pod dvě procenta. Existují však pohyblivé sazby, díky kterým se v některých bankách lze dostat pod 2% při čerpání hypotečního úvěru. Pro více informací oslovte hypotečního specialistu, který vám rád sdělí více informací.

Mohlo by vás zajímat: 

Jaké vás čekají výdaje při čerpání hypotéky?
Jak můžete díky hypotéce ušetřit?
Připravte se na zdražování hypoték. Na splátkách si připlatíte víc o stokoruny měsíčně
Jak poznat dobrého hypotečního makléře a jak se jím stát?

© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz