Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Jaké vás čekají výdaje při čerpání hypotéky?

finanční-poradce-fitbrokers.jpg

Jaké vás čekají výdaje při čerpání hypotéky?

Stává se trendem, že stále více lidí při pořizování bydlení čerpá hypoteční úvěr. V posledním roce však došlo k zásadní změně pravidel v poskytování úvěrů na bydlení a ne každý si díky tomu může vlastní bydlení dovolit.
Než se vydáte do banky nebo za hypotečním specialistou, podívejte se, jaké jsou nejčastější náklady, které z pořízení bydlení na hypotéku pramení.

Složení částky ve výši minimálně 10% z ceny nemovitosti

Oproti dřívějším letům, kdy jste mohli žádat o hypotéku v plné výši a splňovali jste-li podmínky pro schválení, jste jí opravdu získali, je od loňského roku možné získat maximálně 90% z ceny nemovitosti.
Avšak i hypoteční úvěry nad 80% podléhají přísnějším pravidlům schvalování.
Navíc může mít banka ve svém portfóliu maximálně 15% hypoték, jejichž LTV (v jakém poměru je výše půjčky, kterou banka nabízí, a hodnota nemovitosti) je v rozmezí 80-90%. Pro žadatele to znamená, že na většinu nabízených nemovitostí, které lze financovat hypotečním úvěrem, je možné od banky získat maximálně 80% hypotéku.

Tedy pro to, abyste úvěr získali, bude při ceně nemovitosti 2 000 000 Kč potřeba složit alespoň 200 000 Kč. Spíše však počítejte s částkou 400 000 Kč, což se rovná 20%.

Úvěr na dofinancování chybějící částky, kterou neposkytne banka

Nemáte-li vlastní finanční rezervy, je možné chybějící část dofinancovat pomocí jiného úvěru. Nejčastěji ze stavebního spoření nebo jiného neúčelového spotřebitelského úvěru. Už loni se ale zvažovalo, že by tato možnost bankami již nebyla tolerována a tato otázka visí stále ve vzduchu.
Důvod je ten, že žadatele vyjde hypotéka a případný úvěr mnohem dráže než hypotéka ve 100% výši. Lidé se více zadlužují a je větší pravděpodobnost, že v budoucnu nebudou schopni takové měsíční náklady zvládat.

Provize realitní kanceláři

Realitní kancelář by měla provizi chtít po prodávajícím. Službu dělá pro něj. Ne vždy se to ale realitní kanceláři povede, tak přichází na řadu kupující.
Provizi je možné přičíst k ceně nemovitosti. Banka však dělá reálný odhad ceny nemovitosti a odhadce nemusí nemovitost na takovou cenu odhadnout. Vám tak nezbývá nic jiného, než provizi hradit z jiných zdrojů.

Daň z převodu nemovitosti

Zatímco dříve tuto daň hradil prodávající nebo se mohl prodávající domluvit s kupujícím, kdo daň z převodu zaplatí, od roku 2016 platí, že povinnost hradit daň z převodu nemovitosti má kupující. Výše daně jsou 4% z kupní ceny nemovitosti.
Daň je potřeba uhradit do 3 měsíců od nabytí nemovitosti.


Mohlo by vás zajímat:

Jak můžete díky hypotéce ušetřit?
Připravte se na zdražování hypoték. Na splátkách si připlatíte víc o stokoruny měsíčně
Jak poznat dobrého hypotečního makléře a jak se jím stát?
Co nabízí hypoteční makléř?



© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz