Zveme vás na kávu
a nezávaznou schůzku.
+420 774 407 772

Zúžení SJM mnohdy pomůže k hypotéce, ale neochrání v exekuci

SJM_brokerpool_fitbrokers

Zúžení SJM mnohdy pomůže k hypotéce, ale neochrání v exekuci

Úspěch netrvá věčně a je dobré se na horší období připravit. Některé věci si dokonce radši dopředu správně dle práva ošetřit. V následujícím krátkém článku se podíváme na případ, kdy nepřipravenost může v budoucnosti velmi smutně zamíchat kartami spokojené a zajištěné rodiny.


Dva milující lidé se vzali, manžel se rozhodl podnikat ve stavebnictví. Aby ochránil rodinu před případným podnikatelským neúspěchem, zúžil si SJM se svou manželkou, převedl na ni rodinný dům, ve kterém bydleli a investiční byt.

Několik let se velmi dařilo, přišla zajímavá zakázka od evropského developera, který si objednal práce a zboží za 15 milionů, ale po dodání nezaplatil. Manžel zbankrotoval a dostal  se do exekuce, která postihla i majetek převedený na manželku. Manžel se u soudu bránil, že má s manželkou zúžené SJM, ale překvapivě k tomu soud nepřihlédl a rodina tak přišla o střechu nad hlavou. Je to velmi smutný příběh hodný k poučení.


Pokud se chce někdo pustit do rizikových akcí a předem ochránit rodinu a svůj majetek před exekucí, má následující možnosti.
  • Pokud ke svatbě ještě nedošlo, řešením je před svatbou uzavřít předmanželskou smlouvu, která je na rozdíl od zúžení SJM neprůstřelná a SJM tak ani po svatbě nevznikne.

  • Další řešení je do manželství nevstupovat.

  • Pokud ke svatbě již došlo, řešením je se rozvést, uzavřít předmanželskou smlouvu a znovu se vzít a nebo se jen rozvést a nechat to tak.


Jak jednoduché, že? Ale teď vážně. Z malých nevědomostí mohou někdy vzniknout i velké potíže. Ne nadarmo se říká, dvakrát měř, jednou řež.


Potřebujete poradit s otázkami kolem osobních či firemních financí?
Neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám zodpovíme veškeré dotazy.


© 2021 FitBrokers - Servis, který si zamilujete
Designed by webiz